RO EN
Coșul este gol

Opinii piata constructiilor 2008-2009 - Baxi Romania

Sever Scarlat, director general Baxi Romania: "Piata constructiilor din Romania cunoaste un recul care a inceput sa se manifeste inca din prima parte anului si va continua si in 2009. Fondul problemei este constituit de o serie de factori interni si externi, printre care starea de asteptare a cumparatorilor de locuinte privind evolutia preturilor, manifestata incepand cu prima parte din 2008, care a blocat tranzactiile imobiliare, atat a locuintelor noi, cat si a celor vechi.
Dezvoltatorii de proiecte rezidentiale au intampinat probleme, in principal din cauza retragerii investitorilor care achizitionau volume importante de locuinte. In urma crizei financiare mondiale acestia au stopat achizitiile in Romania, fapt ce a determinat probleme de finantare a dezvoltatorilor care se bazau pe fondurile provenite din achizitiile investitorilor pentru continuarea proiectelor. De asemenea, neincrederea finantatorilor cu privire la evolutia economiei mondiale si disparitia lichiditatilor au creat probleme serioase in ceea ce priveste creditarea, lucru care a dus la imposibilitatea de finanta continuarea proiectelor. Situatia este valabila si in cazul obiectivelor comerciale si a spatiilor de birouri. Problemele vor continua in perspectivele cresterii cursului de schimb leu/euro, ca urmare a nevoilor de valuta comunitara a investitorilor straini care trebuie sa returneze fonduri propriilor investitori. Aceasta va determina o scadere a profitabilitatii pentru unii producatori si comercianti de materiale de constructii. Pornind de la aceste premise, nici domeniul termotehnic nu va ramane neafectat. Pentru anul urmator estimam o usoara scadere a livrarilor de centrale termice, in special in segmentul celor cu eficienta standard. Cu toate acestea, centralele cu eficienta crescuta (in condensare), precum si echipamentele de incalzire si preparare a apei calde menajere ce au la baza utilizarea resurselor regenerabile (precum panourile solare, pompele de caldura etc.) isi vor continua trendul crescator".

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter