Ministrul apelor si padurilor, Ioan Denes, insotit de directorul general al Administratiei Nationale „Apele Romane”, Victor Sandu, si de directorul general al ABA Banat, Titu Bojin, a participat la semnarea contractului de proiectare si executie lucrari din cadrul proiectului „Repararea Infrastructurii de navigatie a Canalului Bega”, finantat prin Programul IPA Interreg CBC Romania-Serbia.
Proiectul „Reabilitarea infrastructurii Canalului navigabil Bega” are o valoare de 13.877.987 euro (TVA inclus), din care 85% reprezinta finantare UE, suma alocata Romaniei si Serbiei, prin Programul IPA. Partenerii acestui proiect sunt: Administratia Bazinala de Apa Banat (lider proiect -Romania), Consiliul Judetean Timis si, din Serbia, Secretariatul Provincial pentru Cooperare Interregionala si VDP Vode Vojvodine.
Lucrarile de punere in siguranta a Nodului Hidrotehnic Sanmihaiu Roman insemna reabilitarea barajului stavilar si a ecluzei, inclusiv montajul utilajelor si a echipamentelor hidromecanice. Derularea executiei lucrarilor va incepe imediat ce vor fi achizitionate o draga multifunctionala si doua barje.
Executia va debuta cu predarea de amplasament, organizarea de santier, proiectarea primordiala a lucrarilor la barajul stavilar , proiectarea si comandarea echipamentelor hidromecanice si a pieselor inglobate, astfel incat in anul 2019 sa fie realizate in proportie de cca.75% lucrarile la baraj , urmand ca in anul 2020 si in prima parte a anului 2021 sa se continue si sa fie finalizate lucrarile finantate in cadrul prezentului contract de finantare.
De asemenea, s-a semnat intre reprezentantul ABA Banat si reprezentantii firmelor care au castigat licitatia contractul pentru proiectare si executie in valoare de 5,65 milioane de euro si contractul pentru dirigentia de santier in valoare de aproximativ 87 de mii de euro (sumele includ TVA). Totodata, ministrul Ioan Denes a anuntat ca se vor achizitiona o draga si doua barje, in valoare de aproximativ 700 de mii de euro, achizitie care se afla in procedura de licitatie internationala. Punerea in functiune a obiectivului este prevazuta pentru anul 2021, luna august.
Obiective care vor fi realizate de partea romana sunt: refacere nod hidrotehnic Sinmihaiu Roman; achizitie draga multifunctionala si doua barje; semnalizare canal navigabil; studiu de fezabilitate pentru realizarea punctului de trecere a frontierei(CJ Timis). Obiectivele care revin partii sarbe sunt: reparatii noduri hidrotehnice Srpski Itebej si Klek; achizitie draga; constructie pista de biciclete Zrenianin- frontiera conexiune cu pista din Romania; studiu de fezabilitate pentru realizarea punctului de trecere a frontierei.
Dupa ceremonia de semnare a contractului, ministrul apelor si padurilor, Ioan Denes, a sustinut o conferinta de presa la care au mai participat directorul general al Administratiei Nationale „Apele Romane”, Victor Sandu, directorul ABA Banat, Titu Bojin, presedintele CJ Timis Calin-Ionel Dobra, in cadrul careia au fost prezentate obiectivele investitioale pe care Ministerul Apelor si Padurilor le desfasoara in 2019 in judetul Timis.
Din partea autoritatilor locale, la festivitate a fost prezent presedintele Consiliului Judetean Timis, Calin-Ionel Dobra, iar din partea Republicii Serbia a fost prezent Consulul General al Republicii Serbia la Timisoara, Vladan Tadic, si reprezentantii Societatii de Gospodarire a Apei din regiunea Voivodina.