RO EN
Coșul este gol

W4: Activitatea de proiectare parcurge o perioada favorabila de dezvoltare

Activitatea serviciilor de arhitectura parcurge o etapa favorabila in aceasta perioada, atat din punct de vedere al cererii de proiecte, cat si al anvergurii acestora, situatia reflectandu-se inclusiv in rezultatele companiilor active in domeniu. Westfourth Architecture (W4), unul dintre birourile de arhitectura cu traditie in Romania si nu numai, a inregistrat o crestere anuala a rulajului in ultimii doi ani, trend ce continua si in 2018, cu o estimare de +50%. Printre proiectele mari elaborate de companie in ultimii ani se afla cladirile de birouri Unirii View si Campus 6.1, recent receptionate la terminarea lucrarilor, precum si Ana Tower, investitie demarata recent. Compania are o experienta de aproape trei decenii in arhitectura. Printre lucrarile de referinta ale biroului se afla cladirile de birouri City Gate, Charles de Gaulle Plaza, Nusco Tower, Tower Center International, precum si ansambluri rezidentiale precum Asmita Gardens sau Cortina Residence.
Interviu cu arh. Calin Negoescu (62 de ani), vicepresedinte si director tehnic al Westfourth Architecture, specialist cu o experienta de 38 de ani in domeniul arhitecturii.
 
- Ce estimari aveti privind activitatea din acest an?
- In 2017 activitatea s-a mentinut la nivelul din anii anteriori, insa in prima jumatate a anului 2018 s-a inregistrat o crestere semnificativa, pe care o putem estima la circa 50%. Credem ca nivelul actual se va mentine pana la sfarsitul anului.
 
- Cum a evoluat numarul de lucrari realizate in primele sase luni ale acestui an?
- Acest indicator nu este semnificativ pentru activitatea biroului. Numarul de lucrari din prima jumatate a anului 2018 este mult mai mare, pentru ca finalizarea a doua cladiri de birouri a adus un val de proiecte mai mici, de amenajare.
 
- Care sunt noile riscuri si dificultati de pe piata serviciilor de proiectare?
- In ultimii ani, mai toti cei care participa la derularea unui proiect de constructii au inceput sa se implice in proiectare. Beneficiarii si-au facut echipe in house (interne) de "Design Management", fara sa observe ca cel mai bine stiu design management cei care stiu design. Autoritatile de toate felurile au inceput, la randul lor, sa dea solutii de proiectare. Chiar si colegii ingineri de structuri si instalatii au, mai nou, constrangeri care se reflecta in arhitectura. In aceste conditii, arhitectului ce-i mai ramane?
 
- In ce directie credeti ca se indreapta arhitectura si mediul construit din Romania?
- In mod normal, ar trebui sa ne astepte decenii de munca intensa de proiectare si executie. Marile bulevarde ale Capitalei "plang" cu magazinele si cinematografele inchise, ori din cauza "bulinei rosii", sau a nerespectarii normelor de securitate la incendiu. A inceput un nou an scolar si constatam iarasi ca sunt sute de scoli neautorizate din diferite puncte de vedere. Dar sa indraznesc sa sper ca se va apleca vreodata cineva si asupra acestor lucruri? Poate dupa ce terminam autostrazile, trenurile de mare viteza si toate liniile de metrou...

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter