RO EN
Coșul este gol

MDRAP vizeaza modificarea legii privind exercitarea profesiei de arhitect

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) vizeaza modificarea si completarea Legii nr. 184/2001 privind organizarea si exercitarea profesiei de arhitect in Romania, in vederea transpunerii conforme a prevederilor Directivei 2013/55/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 20 noiembrie 2013. Ordonanta de urgenta a fost publicata pe portalul MDRAP la inceputul lunii ianuarie 2016 si s-a aflat in dezbatere publica pana recent. "Prin inlaturarea barierelor din calea liberei circulatii a persoanelor si serviciilor in cadrul pietei interne, se va stimula cresterea economica si reducerea somajului, atat la nivelul tarilor dezvoltate, cat si a celor care au aderat recent la Uniunea Europeana. In vederea asigurarii liberei circulatii a persoanelor (cu cele doua componente esentiale ale sale: libera prestare a serviciilor si dreptul de stabilire), Comisia Europeana a promovat o sustinuta politica europeana in domeniul recunoasterii reciproce a calificarilor, urmarind facilitarea mobilitatii lucratorilor migranti in cadrul Uniunii Europene si a membrilor familiilor lor. Asadar, prezenta ordonanta va avea un impact social important, asigurand accesul arhitectilor, cetateni ai statelor membre, pe piata muncii din Romania, cu respectarea conditiilor legale, precum si accesul arhitectilor cetateni romani pe piata muncii din Uniunea Europeana", se arata in nota de fundamentare a proiectului legislativ.
Pentru informatii suplimentare si modificarile prevazute, click aici!
 
Proiectul supus dezbaterii publice, altul fata de cel convenit cu OAR
Potrivit Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR), reprezentanti desemnati ai acestuia au colaborat, in perioada septembrie-decembrie 2015, cu functionari din cadrul MDRAP pentru elaborarea unui proiect de modificare si completare a legii respective, prima propunere fiind transmisa de reprezentantii arhitectilor la data de 21 octombrie 2015. "Dezbaterile au continuat cu observatii si amendamente, iar la 7 ianuarie 2016 proiectul de ordonanta a fost supus dezbaterii publice, intr-o forma complet diferita de rezultatul colaborarii de pana atunci dintre MDRAP si OAR. Am revenit cu observatii si amendamente la proiectul ordonantei mentionate, cu propuneri transmise ministerului prin adresa oficiala la data de 11 ianuarie 2016. Raspunsul primit de la secretarul de stat din cadrul MDRAP, Sirma Caraman, trei zile mai tarziu, impune continuarea dezbaterilor, deoarece forma actuala a proiectului este inacceptabila si cu consecinte grave asupra exercitarii profesiei de arhitect", a declarat Serban Tiganas, presedintele OAR.
Proiectul de Ordonanta a Guvernului se aplica arhitectilor cetateni ai statelor membre ale Uniunii Europene, ai celorlalte state apartinand Spatiului Economic European si ai Confederatiei Elvetiene, care exercita profesia de arhitect in Romania independent, dar si in calitate de salariat. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter