RO EN
Coșul este gol

IULIUS: Consultare online pentru includerea viziunii iesenilor in noua dezvoltare

Unul din doi ieseni considera ca Iasul de astazi este deosebit datorita istoriei, educatiei si culturii, iar arhitectura este principalul element de atractie al orasului, in perceptia locuitorilor, urmata de lacasurile de cult si de zonele naturale, in stransa concordanta cu istoria si spiritualitatea. Oamenii sunt multumiti de calitatea vietii la un nivel mediu si au acordat nota 3,5 din 7. Facilitatile publice, oportunitatile de munca si timp liber, investitiile care se fac in oras sunt satisfacatoare pentru participantii la studiu, iar cele mai mari probleme sunt legate de ambianta urbana, calitatea mediului sau infrastructura si mobilitate urbana. Insa, fiecare oras modern trece prin schimbari, se transforma si se adapteaza zilnic necesitatilor pe care le au locuitorii lui, iar Iasul de maine are nevoie de o dezvoltare sustenabila, orientata spre oameni, conform iesenilor care au participat la consultarea online - Un Iasi pentru viitor.
Atunci cand isi imagineaza Iasul ca un oras ideal in care sa traiasca, respondentii vorbesc, in primul rand, despre un oras placut pentru oameni (17%), indereptat spre sustenabilitate (13%) si spre natura (13%), care sa includa noi spatii pietonale, piste pentru biciclete, infrastructura moderna pentru transportul public, dar si cresterea ponderii si calitatii spatiilor verzi. Pentru unii dintre respondenti este important ca Iasul sa se dezvolte ca un insemnat centru universitar (11%), dar si centru cultural (7%). Pe de alta parte, 7% dintre oameni isi doresc un oras smart, care sa ofere suficiente oportunitati de munca, dar si spatiu si conditii pentru evenimente culturale, sportive, educationale. In aceeasi linie, 7% considera ca orasul trebuie sa atraga investitori, iar 6% cred ca trebuie sa se creeze in Iasi un hub tehnologic de referinta. In final, 3 din 10 ieseni isi doresc o dezvoltare sustenabila a orasului, prin valorificarea patrimoniului, cladiri noi cu o arhitectura atractiva atat pentru locuitori, cat si pentru turisti, care sa fie inconjurate de gradini, parcuri si spatii verzi, sa includa parcari sub sau supraterane si sa ofere facilitati pentru relaxare. In prezent, Palatul Culturii este majoritar recunoscut ca principala cladire reprezentativa a Iasului pentru 69% dintre respondenti, iar pe locul al doilea se claseaza ansamblul urbanistic Palas, cu 11%.
Studiul „Un Iasi pentru viitor” mai arata ca orasul este intr-un proces de transformare a identitatii, iar persoanele din generatia Z (tinerii cu varste intre 18 - 24 ani), cu studii superioare il vad ca un oras definit de creativitate, care trebuie sa devina mai atragator si sa creeze un mediu propice dezvoltarii inovatiei si diversitatii, in timp ce persoanele mai in vasta (adultii cu varste intre 55 - 65 ani) cu studii medii, il considera conservator si sofisticat si il asociaza cu traditionalismul si eleganta.
De asemenea, la finalul studiului, iesenii au transmis propria viziune despre dezvoltarea orasului. Asocierile spontane arata ca isi doresc ca noile proiecte IULIUS sa contribuie, in continuare, la dezvoltarea de zone verzi, modernizarea si dezvoltarea orasului, dar si modernizarea arhitecturii.
 
Concurs international de arhitectura pentru „Iasul in viitor”
Unul din principalele obiective ale IULIUS este un aport vizibil, solid, puternic la imbunatatirea standardelor de viata in orasele in care are proiecte, astfel ca rezultatele acestui studiu au fost luate in considerare la elaborarea temei pentru concursul international de arhitectura cu invitati, ce a fost demarat de companie pentru propunerea unui ansamblu de cladiri reprezentativ in zona centrala a Iasului. Acesta este organizat de IULIUS si coordonat de o echipa de experti in arhitectura, urbanism si patrimoniu (istoricul Catalin Turliuc si arhitectii Serban Tiganas, Augustin Ioan, Dragos Ciolacu, Mihai Corneliu Driscu si Matei Bogoescu) si se afla in desfasurare. Cele patru birouri renumite pe plan mondial ce vor propune o solutie pentru o noua dezvoltare in centrul orasului sunt Foster+Partners, MVRDV, UNStudio si Zaha Hadid Architects.
La cercetarea desfasurata de compania IULIUS, la finalul anului trecut, au participat 2.155 de persoane, care si-au exprimat asteptarile si perspectiva asupra orasului. Pe langa locuitorii municipiului Iasi, la studiu si-au spus parerea si alti 84 de simpatizanti ai orasului. Pentru relevanta analizelor, din datele cantitative inregistrate a fost extras un esantion de 1.100 de respondenti, pe criterii de gen si varsta (18-65 ani), iar rezultatele au un nivel de incredere de 95% si o eroare de +/-2.95%. Studiul a fost dezvoltat in parteneriat cu MKOR Consulting, companie de cercetare strategica a pietei.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter