RO EN
Coșul este gol

BRIDGE BLUE: Viitorul apartine celor care inteleg deplin realitatea pietei actuale

Bridge Blue Consultancy este o echipa de proiectare a fatadelor si structurilor de rezistenta a cladirilor, care are radacini adanci in piata romaneasca de profil, dar in al carui portofoliu se regasesc inclusiv proiecte importante realizate in tari ca Marea Britanie, Australia, Franta, Grecia, Kazahstan, SUA etc. Atentia companiei este focalizata pe realizarea unor proiecte complexe de fatade si structuri, la cladiri ce prezinta o arhitectura deosebita si care necesita materiale noi, moderne si eficiente din toate punctele de vedere. In continuare, managerul general al companiei, Florin Bodoga, puncteaza cele mai importante elemente ce caracterizeaza piata locala si internationala de profil. 
 
- Cum a evoluat, in anul 2020, sectorul in care activati, in conditiile cu totul speciale impuse de pandemia Covid-19? 
- Este bine cunoscut faptul ca lumea se regaseste intr-o criza la momentul actual, iar fiecare astfel de eveniment cu implicatii negative, indiferent de natura sa (politica, economica, sociala, medicala etc.) este caracterizat printr-o serie de incertitudini, blocaje, reorientari, ajustari necesare, dar si de oportunitati. Anul precedent a fost unul unic pentru economia romaneasca, punandu-si o amprenta distincta asupra comportamentului pietei constructiilor - un sector care la inceputul lui 2020 era foarte dinamic si in plina dezvoltare. In general, rezultatele unui an de activitate pot fi caracterizate cel mai bine prin comparatia cu o analiza a indicilor aferenti perioadelor similare precedente, dar si incercand realizarea unei prognoze referitoare la intervalul imediat urmator. 2019 a fost spectaculos din punct de vedere al cresterii activitatii in domeniul constructiilor din Romania, inregistrandu-se o crestere de aproximativ 28%. Intreaga piata in acel moment era cuprinsa de o euforie si un entuziasm care sugerau ca aceasta dezvoltare va dura cel putin 4 sau 5 ani. In afara de faptul ca exista o ciclicitate a crizelor la nivel mondial, nimic nu prevestea aparitia unei recesiuni in urmatoarele 12 luni. In mod similar celorlalte activitati din domeniul constructiilor, piata serviciilor de proiectare a suferit un soc in momentul declansarii pandemiei Covid-19. Spre exemplu, Bridge Blue Consultancy avea semnate contracte de proiectare pentru 30 de obiective importante la inceputul lunii martie 2020, investitiile fiind, in general, cladiri de birouri, hoteluri si centre de recreere de lux, cladiri rezidentiale etc. Multe dintre contractele respective s-au anulat, iar altele s-au blocat, pentru o durata nedeterminata. Practic, compania a trebuit sa se reorienteze rapid spre alte investitii. O majoritate covarsitoare a firmelor din Romania au trecut printr-un proces similar, existand, bineinteles, si exceptii, constituite de faptul ca o parte dintre societatile de proiectare au continuat sa lucreze la proiectele deja incepute sau la investitiile care aveau deja planurile de finantare aprobate. Desi, la momentul actual, sunt tot mai clare semnalele ce indica imbunatatirea situatiei in domeniul proiectarii, cu efecte benefice directe in constructia efectiva a obiectivelor de investitii in perioada imediat urmatoare, piata este caracterizata, inca, de o serie interconectata de incertitudini, la care competitorii locali trebuie sa gaseasca solutii.
 
 
- Ati sesizat modificari recente cu privire la solicitarile clientilor, generate de contexul crizei sanitare actuale?
- Orice schimbare a comportamentului pietei aduce cu sine o serie de solicitari care transcend realitatea curenta. Proiectarea in constructii a fost una dintre primele categorii care au primit altfel de solicitari confuze din partea clientilor, in comparatie cu perioada anterioara. Problema a fost aceea ca au existat foarte multe solicitari diferite intr-un interval extrem de scurt de timp, incat tuturor (atat investitorilor, cat si proiectantilor, executantilor, furnizorilor sau celorlalti actori implicati) le-a fost greu sa intelega schimbarea si sa-si ajusteze, in consecinta, mecanismele, parghiile si raspunsurile. Investitorii au anulat majoritatea contractelor noi pentru proiectarea cladirilor de birouri, singurele care au mers inainte fiind cele autorizate si finantate deja. Investitiile in domeniul rezidential evoluat fara probleme, la fel si cele din sectorul industrial, alimentar, sanatate, iar multe proiecte in curs de desfasurare au suferit modificari de concept, ajustari de suprafete, rearanjarea spatiilor etc., astfel incat sa se adapteze la noile solicitari, venite intempestiv, din partea pietei.
 
 
- Cum a evoluat activitatea din punct de vedere, financiar, al numarului de proiecte, de clienti etc.? 
- Pe parcursul perioadelor dificile, cum sunt aceste crize care aduc cu ele o suita de incertitudini, instabilitate si situatii sensibile pentru management, o performanta notabila pentru companii este ca acestea sa-si mentina, in principal, stabilitatea. Aceasta este generata de o combinatie bine dozata intre mai multi factori si parametri, pe care managementul unei companii este dator sa-i gestioneze in mod eficient - si anume: mentinerea contractelor existente, identificarea rapida de noi oportunitati si fructificarea lor, asigurarea unui cash-flow sanatos, pastrarea angajatilor (care, practic, reprezinta motorul firmelor de proiectare in constructii), diversificarea serviciilor, optimizarea costurilor etc. Inainte de infiintarea Bridge Blue Consultancy in Romania, care a avut loc in anul 2016, managementul superior al companiei a realizat o strategie de firma pe o durata de 50 de ani, iar aceasta se refera inclusiv la gestiunea crizelor de diverse tipuri. Pe durata crizei sanitare, putem afirma ca ne-am comportat "ca la carte", mai exact in deplina concordanta cu prevederile politicilor din strategia de dezvoltare, intocmita cu suficient timp inainte. Astfel, am achizitionat un sediu nou de birouri pentru optimizarea costurilor pe termen lung si luand in considerare faptul ca preturile spatiilor construite vor creste in perioada urmatoare. Trebuie inteles foarte bine ca problemele date de actuala pandemie Covid-19 sunt foarte diferite fata de cele din perioada 2008 - 2009, cand preturile imobilelor au scazut, iar investitiile in constructii au fost foarte putine. In momentul aparitiei crizei sanitare, compania noastra avea contractate un procent impresionant de cladiri de birouri. Aproximativ 90% din acestea s-au anulat sau amanat pentru o perioada nedefinita. A trebuit sa ne reorientam rapid spre identificarea altor oportunitati, pe care le-am gasit in: cladiri rezidentiale, modernizari de constructii existente, extinderi, expertize tehnice, realizare de studii tehnice pentru posibile investitii si altele. Anularea dividendelor catre actionari constituie o metoda sigura de salvare a capitalului financiar al unei firme si folosirea sa eficienta pentru cheltuielile curente necesare.
 
 
- Considerati ca actuala schimbare de paradigma (de pilda, in ceea ce priveste digitalizarea operatiunilor in multe sectoare de activitate, munca la distanta etc.) va afecta activitatea de proiectare?
- In acest sens zarurile au fost deja aruncate, iar lucrurile se intampla deja pe piata. A fost doar o chestiune de timp pana sa ajungem la actualul moment de cotitura, iar criza sanitara a urgentat parcurgerea unor pasi care oricum ar fi fost realizati, doar ca in alte scenarii si intr-un ritm mult mai lent. Un citat celebru din Oscar Wilde ne arata ca “ceea ce ne par a fi incercari amare sunt adesea binecuvantari deghizate". Orice criza aduce, bineinteles, o serie de dificultati, dar pune pe "masa de joc" si multe oportunitati. Depinde doar de noi sa facem rapid deosebirea intre ele. Proiectarea in constructii a fost afectata, in mod direct si hotarator, de aceste schimbari de paradigma, lasandu-si o amprenta asupra firmelor de proiectare, care nu se va sterge in timp. Trebuie sa ne gandim la faptul ca procesul specific este, in esenta, un proces care tine de creatie, un proces de gandire si analiza, unul inventiv, artistic chiar. Elaborarea unor proiecte de calitate se realizeaza printr-o comunicare eficienta intre toti factorii participanti: beneficiari, arhitecti, celelalte specialitati, autoritati, manageri de proiect, furnizori, parteneri, chiar si colegi de munca sau alti specialisti. Actuala criza sanitara a afectat zdrobitor tocmai procesul de comunicare dintre entitatile participante la un proiect. Toata lumea a cautat rapid solutii, speriata de ceea ce s-a intamplat, dar mai ales de faptul ca lucrurile nu se mai intamplau ca inainte. Din acest motiv, vanzarile companiilor de IT, curierat si altele au explodat in ultimul timp (si nu numai vanzarile acestora). Companiile bine administrate au fost pregatite dinainte si s-au dotat corespunzator cu toate cele necesare secolului in care traim: servere performante, conexiuni VPN, mini-calculatoare puternice, laptopuri corect configurate, statii grafice, spatii cloud generoase, monitoare, camere video etc. Dimpotriva, firmele mai slabe s-au trezit, total surprinse, intr-un vartej al evenimentelor pe care probabil nici in prezent nu il inteleg. Activitatea de proiectare in constructii se schimba intr-un mod impredictibil in aceste momente. Deja multe persoane lucreaza de acasa, unele au revenit la birou, altele lucreaza intr-un program combinat. Este necesara, in continuare, o perioada de sedimentare a lucrurilor pe piata. Ulterior vom vedea ce se va mai intampla, insa cu certitudine trebuie sa fim pregatiti pentru orice.
 
 
- Cum se adapteaza compania la noul mod de lucru ce implica, printre altele, utilizarea BIM, VR, AR, machine learning, AI etc.?
- In 2019 Bridge Blue Consultancy a realizat o achizitie inspirata de actiuni la una dintre cele mai inovatoare companii de calculatoare si IT active in Romania, acest lucru concretizandu-se imediat prin echiparea biroului nostru de proiectare cu unele dintre cele mai performante statii grafice, calculatoare si echipamente VR (Virtual Reality) de pe piata. Proiectele mari si complexe necesita echipamente pe masura. De exemplu, operam in mod curent cu statii grafice dotate cu procesoare Intel Core I9 Extreme, memorii RAM de 128Gb, SSD-uri de minim 1TB, servere cu o capacitate de peste 30 TB, placi video puternice si sisteme integrate de racire a PC-urilor pe baza de apa. Incepand cu 2020, majoritatea proiectelor Bridge Blue sunt prezentate clientilor in sistem tridimensional, cu posibilitatea realizarii de modificari si ajustari asupra design-ului in timp real. Aplicand principiile proverbului "omul gospodar isi face vara sanie si iarna car", pandemia ne-a prins cumva pregatiti, insa, in acelasi timp, a adus cu sine si o serie noua, necesara, de modernizari si investitii pe directia de networking, retelistica, viteza de internet mai mare, comunicare audio-video si VR mai performant (spre exemplu prezentarea proiectelor prin holograme), regandirea modului de comunicare cu clientii si altele asemenea. Actualmente, folosin AI (Artificial Intelligence) doar pentru colectarea informatiilor necesare de pe piata, printr-o aplicatie software special creata pentru firma noastra de o companie de IT. 
 
 
- Mentionati cateva dintre cele mai interesante lucrari din punct de vedere tehnic si estetic pe care le-ati realizat in ultimul timp.
- Echipa noastra se implica predominant in proiecte complexe, care necesita solutii ingineresti si arhitecturale unice si deosebite, ce transmit un puternic impact estetic privitorului si utilizatorului si care, bineinteles, satisfac exigentele investitorului. Toate proiectele sunt importante si toate beneficiaza de aceeasi atentie si dedicare in cadrul echipei de proiectare. In cele ce urmeaza, sunt prezentate doar cele mai recente. Este vorba despre Matei Millo Office, ce reprezinta o cladire de birouri Clasa A dezvoltata de Forte Partners, situata in vecinatatea Hotelului Novotel, din Bucuresti. Fatadele acestei cladiri sunt unice in Europa, din punct de vedere al nivelului de complexitate si al conceptului arhitectural. Arhitectii biroului ADN BA au reusit sa solicite la maximum experienta si cunostintele inginerilor Bridge Blue pentru realizarea fatadelor. Proiectul s-a realizat exclusiv in 3D, deoarece nu exista o alternativa viabila, desenele clasice 2D neputand fi puse in practica pentru aceasta cladire. In ceea ce priveste One Cotroceni Park, este vorba despre un proiect multifunctional dezvoltat de One United Properties, in cadrul unui amplasament strategic pentru Bucuresti. Cunostintele ingineresti ale expertilor Bridge Blue Consultancy au fost din nou utilizate la cote ridicate, deoarece arhitectura propusa cuprinde cei mai mari pereti cortina din Romania, performante energetice inalte, zone vitrate imbinate armonios cu terase si spatii verzi, precum si multe alte structuri metalice si sisteme de placare ventilata. Swissôtel va fi cel mai luxos hotel de 5 stele din Romania si, totodata, cea mai inalta cladire cu aceasta functiune din Sud-Estul Europei. Proiectul este dezvoltat de Niro Investment Group in zona Expozitiei din Bucuresti. Aceasta este cea mai complexa lucrare contractata in Romania de compania noastra, fatadele cuprinzand nu mai putin de 26 de sisteme imbinate armonios, incepand cu pereti cortina modulari, placari cu piatra, cu lemn natural si cu aluminiu compozit in sistem ventilat, pereti cortina structurali, placari ceramice si ecrane video LED, precum si alte sisteme de iluminat inteligente. Referitor la Fosta Fabrica, acesta este un proiect in curs de executie ce va revitaliza o serie de monumente istorice importante ale Bucurestiului. Cladirile Maltarie, Orzarie si Corpul Administrativ vor fi consolidate si modernizate intr-un stil arhitectural incontestabil, folosind tehnici si materiale moderne. Acest proiect va deveni foarte curand un veritabil punct de reper pentru Capitala. Pe segmentul rezidential, 102 The Adress, din Bucuresti, este un complex exclusivist cu o arhitectura moderna si inovatoare, realizat in sistem BIM de echipa noastra. Tandem Office constituie o parte a proiectului de regenerare urbana lansat de Forte Partners, unde s-a realizat desfiintarea constructiilor existente si construirea unui imobil cu functie de birouri si servicii. Ferestrele mari ale cladirii, brise-soleis-urile prevazute pe acestea si placarile cu piatra se potrivesc de minune cu centrul istoric al Bucurestiului. Pe langa obiectivele amintite anterior, bineinteles ca exista multe altele cu importanta ridicata si eficienta tehnica insemnata, cum ar fi Silk District - Iasi, Hotel Marriott - Bucuresti, Hotel Marmorosch - Bucuresti, Modernizarea Universitatii Titu Maiorescu, Libertatii Business Center - Ploiesti, Aviatiei Park, Ana Tower, Hotel Moxy - Bucuresti, Aeroportul NATO Mihail Kogalniceanu, Day Tower si altele. In prezent, echipa Bridge Blue Consultancy lucreaza la 25 de proiecte de dimensiuni mari si medii, a caror constructie va incepe in anul 2022. 
 
 
- Ce perspective de dezvoltare are piata pe care activati, prin prisma reglementarilor de performanta impuse pe plan european prin acordul Green Deal?
- Omenirea cheltuieste miliarde de dolari pentru a ajunge pe alte planete, insa a venit momentul in care trebuie sa investeasca resurse importante (in primul rand financiare si apoi tehnice, umane, chimice, biologice etc.) pentru refacerea planetei, pe care lacomia umana a exploatat-o fara mila timp de zeci sau chiar sute de ani. Industria constructiilor este una dintre cele mai poluante de pe planeta. De exemplu, pentru a produce materialele folosite la realizarea lucrarilor sunt consumate resurse naturale enorme, iar distrugerea mediului este generata, in parte, inclusiv de procesele respective. Mai mult, o cladire este consumatoare majora de energie mult timp dupa realizarea ei, pentru a asigura procesele ce au loc in aceasta pe durata de exploatare. Pe buna dreptate ca guvernele lumii au fost nevoite sa ia masuri concrete in acest sens. Consideram binevenite prevederile legislative adoptate in ultimii ani la nivel european, dar si global, insa ele trebuie sa constituie doar pasi ai unui proces perpetuu. Acordul Green Deal ridica stacheta pentru serviciile de proiectare la un nivel nemaiintalnit pana acum in ceea ce priveste eficienta constructiilor. Proiectarea trebuie sa fie mult mai judicioasa, calculele mult mai atent elaborate, solutiile mult mai bine propuse si in ton cu noile specificatii legislative. Desigur, exista si reversul medaliei, "greenwashing" este un proces de dezinformare, prin furnizarea catre clienti de informatii false cu privire la calitatile "eco-friendly" ale unei constructii sau ale materialelor si metodelor folosite la realizarea ei. Nu exista padure fara uscaturi si, in acelasi mod, in domeniu apar tot felul de informatii false care sunt diseminate in mod voit, cu scopul de a face profit. Ne asteptam ca piata romaneasca sa evolueze rapid in urmatorii ani, iar amploarea acestui fenomen sa scada treptat. Una dintre solutii este ca imobilele sa detina certificari, prin care sa se demonstreze scriptic si in mod independent, calitatea lor si conformitatea cu principiile de sustenabilitate. Desigur, ca exista si alte solutii prin care clientii se pot pazi mai bine: o mai buna informare, apelarea la specialisti, interventia statului, verificarea informatiilor si a documentelor inainte de luarea unei decizii, verificarea istoricului constructorilor sau investitorilor etc.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter