In primele cinci luni ale anului 2023, au fost inregistrate, gratuit pentru cetateni, 521.674 de imobile. In total, Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) a finalizat inregistrarea proprietatilor in sistemul integrat de cadastru si carte funciara in 192 de localitati si in 22.076 de sectoare cadastrale.
ANCPI, institutie publica in subordinea Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA), realizeaza lucrari de inregistrare sistematica a proprietatilor in sistemul integrat de cadastru si carte funciara, gratuit pentru cetateni, in 2.408 unitati administrativ-teritoriale (UAT), din totalul de 3.181. Suprafata in lucru, pentru care urmeaza sa fie deschise noi carti funciare, este de aproximativ sapte milioane de hectare. Finantarea este asigurata din veniturile proprii ale ANCPI, prin Programul National de Cadastru si Carte Funciara (PNCCF) si din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operational Regional (POR) 2014 - 2020.
Dintre cele 192 de localitati in care au fost finalizate lucrarile de inregistrare sistematica a proprietatilor, 73 au beneficiat de fonduri europene prin Proiectul major „Cresterea gradului de acoperire si incluziune a sistemului de inregistrare a proprietatilor in zonele rurale din Romania”, finantat prin POR.
In prezent, se desfasoara lucrari de cadastru sistematic, la nivelul intregii localitati, cu finantare europeana, in 484 de comune. In luna mai, ANCPI a initiat o procedura de licitatie deschisa pentru achizitionarea serviciilor de inregistrare sistematica a imobilelor din 92 de unitati administrativ-teritoriale (UAT), din 26 de judete. Lucrarile vor fi realizate cu fonduri europene.
Din totalul de 9,54 de milioane de hectare de terenuri agricole care fac obiectul subventiilor APIA, au fost inregistrate in sistemul integrat de cadastru si carte funciara 7,04 milioane de hectare (74%).
Programul National de Cadastru si Carte Funciara (PNCCF) are drept scop inregistrarea, gratuita pentru cetateni, a tuturor imobilelor (terenuri si cladiri) din Romania in sistemul integrat de cadastru si carte funciara. Programul este finantat din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene si din bugetul local al primariilor. ANCPI este beneficiarul Proiectului major „Cresterea gradului de acoperire si incluziune a sistemului de inregistrare a proprietatilor in zonele rurale din Romania”, inclus in Axa prioritara 11 din POR 2014-2020. Proiectul completeaza obiectivul PNCCF, prin realizarea lucrarilor de inregistrare sistematica pentru 5.758.314 de hectare din 660 de UAT-uri situate in zone rurale ale Romaniei. Valoarea totala a proiectului este 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 reprezinta fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeana si 46.933.673 - cofinantare de la bugetul de stat.