RO EN
Coșul este gol

AECOM: Compania devine mai profitabila

Holdingul Aecom, implicat pe piata mondiala a serviciilor profesionale de natura tehnica si de asistenta in management (mai precis in arhitectura, design, planificare in constructii si infrastructura, asigurand suport si in alte domenii cu caracter general sau special), a dat publicitatii raportul privind rezultatele consemnate in cel de-al treilea trimestru al anului fiscal 2016, evidentiind o diminuare de -3% a cifrei de afaceri, in pofida unei rate extrem de favorabile (tip book-to-burn), de 1,02 puncte, realizate pe baza unor proiecte energetice majore. Aceasta rata este definita ca nivelul valoric al castigurilor efective, divizat pe incasarile recunoscute de-a lungul perioadei de referinta. Astfel, Aecom a reusit sa consemneze incasari ajustate de 4,4 miliarde USD in intervalul analizat, iar in trimestrul al treilea din exercitiul fiscal 2015 a raportat 4,55 miliarde USD. „Cu un castig neajustat pe modelul book-to-burn de 4,5 miliarde dolari, am marcat o dezvoltare accelerata a afacerilor sectiei American Design, precum si al optulea trimestru consecutiv de crestere cu peste 10% a rezultatelor diviziei de servicii pentru constructii imobiliare, respectiv o multiplicare de trei ori a indicelui   book-to-burn pe segmentul de constructii energetice si industriale. Fluxul liber de numerar s-a plasat la 191 milioane USD, iar reducerea datoriilor cu 177 milioane USD ne face sa parcurgem in mod optimist ultimul trimestru al anului financiar in curs. Avantajele distincte ale capacitatilor noastre de proiectare si constructie, de finantare si operare devin mult mai vizibile la nivelul obiectivelor pe care le urmarim si le castigam, inclusiv in ceea ce priveste domeniul energetic (unde am incheiat contracte de 1,1 miliarde USD in trimestrul al treilea) si stadionul Rams din Los Angeles unde, impreuna cu un partener, am fost selectati sa efectuam lucrari imediat dupa finalizarea perioadei analizate”, a declarat Michael S. Burke, presedinte si CEO Aecom. Dupa cum se arata anterior, castigul trimestrial de 4,5 miliarde USD s-a datorat preponderent celor doua contracte care vizeaza constructia unor centrale pe baza de gaz, de tip ciclu combinat, in SUA si pietelor puternice de design din Asia-Pacific, insa dupa ajustarea pentru achizitii si cu diversele rate de schimb valutar, portofoliul total de contracte si comenzi a scazut usor, pana la 38,4 miliarde USD. Raportul book-to-burn al companiei a fost de 1,02 puncte in trimestrul al treilea din actualul exercitiu financiar (care se incheie la finele lunii septembrie a.c.), in timp ce la data de 30 iunie 2015 profitul net a fost evaluat la 126 milioane USD, reflectand un salt de +11%.
Activitati optime pentru divizia DCS
Pentru fiecare din cele trei divizii (servicii de consultanta si design - DCS, servicii pentru constructii - CS si servicii de management - MS) rezultatele au fost pozitive. Astfel, la nivelul DCS, incasarile au totalizat 1,9 miliarde USD (marcand o stabilizare organica - daca se ia in considerare o rata constanta de schimb valutar), acest departament constituind, de altfel, „motorul” afacerii Aecom, mai ales ca specialistii din cadrul DCS furnizeaza pentru clienti - persoane juridice si autoritati guvernamentale din toata lumea servicii de consultanta, de arhitectura si design in domenii ca transport, facilitati, mediu, energie, apa si administratie. Pentru acest departament, au fost mentionate cresterile de +4,1% din ambele Americi, +6,3% in Marea Britanie si +1,6% in Australia, contracarate partial de scaderea din Orientul Mijlociu. Sectia CS - de servicii in constructii energetice, comerciale, industriale, sportive si de infrastructura, pentru beneficiari publici sau privati - a consemnat tot o stabilizare pe baze organice, la 1,7 miliarde USD, ca urmare a impactului favorabil generat de afacerile ce implica edificarea imobilelor, unde s-a manifestat o ascensiune ce a depasit 10%, contracarata aproape in totalitate de problemele specifice sectorului de petrol si gaze. Profitabilitatea a fost insa mai mare, pe baza contributiei puternice a activitatii de constructie a stadioanelor si altor asemenea edificii. In fine, dar nu in ultimul rand, segmentul MS (de programe de management si intretinere in exploatare, perfectionare profesionala, logistica, asistenta tehnica, integrare a sistemelor si consultanta - servicii asigurate cu precadere pentru agentiile guvernului SUA si pentru autoritati centrale ale multor state de pe mapamond) a raportat o scadere, de la 852 milioane USD in trimestrul al treilea din anul fiscal anterior la 804 milioane de dolari.
In actualul context, relativ favorabil, dar cu un impact negativ al ratei de schimb dintre moneda americana si alte valute, managerii Aecom au modificat estimarea pentru intregul an fiscal 2016, explicand ca rata EPS (indice al castigului pe actiune) atribuita corporatiei, ce exclude insa cheltuielile cu achizitiile strategice si integrarea, costurile financiare aferente achitarii unor dobanzi si amortizarea bunurilor intangibile, se va plasa la 3 USD, comparativ cu 3,4 USD in estimarea anterioara. Cheltuielile de capital se vor majora, totusi, la aproximativ 150 milioane USD, comparativ cu 110 milioane de dolari, cat s-a evidentiat in exercitiul financiar anterior. In cele noua luni finalizate la 30 iunie 2016, holdingul a raportat incasari de 13,08 miliarde USD (-1,3%), comparativ cu 13,26 miliarde USD in acelasi interval al exercitiului financiar anterior, iar actualmente dispune de lichiditati in cuantum de 627 milioane USD, consolidandu-si astfel prima pozitie pe piata mondiala de arhitectura. La suma specificata anterior, de peste 13 miliarde USD, divizia DCS a avut un aport de 5,74 miliarde USD, sectia CS de 4,94 miliarde USD, iar departamentul MS de 2,39 miliarde USD. Totodata, Aecom a contractat in cele noua luni de referinta proiecte evaluate la 23,84 miliarde USD si i-au fost achitate comenzi finalizate de 14,56 miliarde USD, ceea ce aduce portofoliul total in proximitatea sumei de 38,41 miliarde USD.
***
Activa pe piata romaneasca din anul 2002, Aecom are, in prezent, 8 birouri regionale, la care se adauga reprezentanta din Chisinau. Subsidiara din Romania - Aecom Ingenieria, cu sediul in Bucuresti si 157 de salariati in 2014 - a anuntat, pentru 2014, incasari de 53,21 milioane de lei, cu peste 11,7% mai reduse fata de cele aferente anului precedent, care s-au situat la 60,31 milioane de lei (+13% comparativ cu 2012). De asemenea, la nivelul lui 2015 (an pentru care nu a mai fost declarat numarul de angajati), Aecom Ingenieria a raportat un rulaj net de 50,47 milioane de lei (-5,15%), in conditiile unei pierderi de 0,45 milioane de lei. Dintre proiectele reprezentative realizate de societate, se remarca fabrica de cauciucuri Pirelli - Slatina, complexul rezidential Maresal Averescu - Bucuresti, autostrazile Lugoj - Deva (lotul 1) si Orastie - Sibiu (loturile 1 si 2), statia de epurare Glina etc. Recent, compania s-a implicat si in elaborarea Master Planului General de Transport al Romaniei. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter