Potrivit RE/MAX Romania, parte a liderului mondial in real-estate si franciza numarul 1 la nivel global pe acest segment, noul val al pandemiei de COVID-19 a determinat o stagnare a preturilor pe piata inchirierilor. Totodata, cererea pe ambele segmente – rezidential si office - a ramas constanta fata de aceeasi perioada a anului trecut, insa a scazut comparativ cu 2019.
Conform datelor cumulate din birourile RE/MAX Romania, cererea pe segmentul chirii rezidentiale a cunoscut in septembrie o crestere de cca. 20% fata de anul precedent, cele mai numeroase solicitari fiind la inceputul lunii, cand planul de invatamant prevedea reluarea scolilor in format fizic. Insa aceasta a scazut accentuat spre sfarsitul lunii, cand conditiile impuse de pandemie au devenit mai restrictive, iar universitatile au anuntat reluarea cursurilor in mediul online.
Per total, in perioada septembrie – octombrie 2021, birourile RE/MAX au inregistrat o cerere comparativa cu aceeasi perioada a anului precedent, dar mult mai scazuta fata de anul 2019. Cele mai cautate tipuri de locuinte raman, in continuare, apartamentele, urmate de garsoniere si case/vile. Totodata, in ciuda scumpirilor din ultima perioada, pretul chiriilor s-a mentinut relativ constant, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
In prezent, pentru un apartament cu doua camere, preturile la inchiriere variaza intre 300 si 600 de euro in Bucuresti, 300 si 550 de euro in Cluj, respectiv 250 si 450 de euro in Timisoara, in functie de zona, finisaje si suprafata. Pentru o garsoniera, chiriasii platesc intre 200 si 350 de euro in Bucuresti, 200-350 de euro in Cluj si 150-250 de euro in Timisoara.
„Conditiile incerte din piata ne impiedica sa facem predictii pentru viitor, insa principalul factor de schimbare a tendintelor, cu impact direct asupra pietei chiriilor in orasele mari, este reprezentat de evolutia pandemiei si a masurilor restrictive impuse de autoritati”, a declarat Iulian Berghian, Director Executiv RE/MAX Romania
In anul 2020, functionarea scolilor in online a cauzat scaderea cererii pentru chirii rezidentiale, mai ales in principalele orase universitare. Cele mai mari schimbari s-au remarcat, insa, pe piata cladirilor de birouri, unde angajatorii, datorita necesitatii implementarii sistemului work from home, au renuntat la spatiile de birouri sau au renegociat in jos chiriile.