RO EN
Coșul este gol

PORR a generat afaceri de 20 de milioane euro in primul trimestru, in Romania

Dupa ce a inregistrat cea mai mare crestere din UE in primul trimestru din 2020, piata constructiilor din Romania are in continuare un potential puternic de dezvoltare, cu un nivel optim al cererii si posibilitati de extindere a business-urilor din domeniu, in special pe segmentul lucrarilor de infrastructura. Activitatea de constructii nu a fost intrerupta in perioada starii de urgenta/ alerta, iar politica orientata spre investitii a Executivului au facut din piata locala de constructii una dintre cele mai profitabile din regiune, conform unui raport publicat de grupul austriac Porr, reprezentat in Romania de subsidiara Porr Construct, companie cu rol-cheie pe piata locala, implicata in proiecte mari derulate la nivel national.
Activitatea din tara noastra este inclusa in divizia Business Unit (BU) 3 - International, alaturi de Polonia, Cehia, Slovacia (unde detine companii locale) si Norvegia, Qatar si Emiratele Arabe Unite (unde are in derulare proiecte). In primele trei luni din 2020, divizia BU3 a inregistrat venituri totale de 276 milioane de euro, in scadere cu 17,2% comparativ cu aceeasi perioada din 2019, ca urmare a politicii de achizitii publice mult mai restrictive din Polonia, dar si finalizarii unor proiecte de anvergura derulate in Qatar. Portofoliul de contracte al diviziei internationale s-a redus usor (-1,6%) in intervalul analizat, la 2,37 miliarde euro, o contractie mai importanta fiind raportata la nivelul noilor contracte, a caror valoare totala a scazut cu 14,4% comparativ cu primul trimestru din 2019, la 631 milioane de euro.
La nivel de grup, afacerile grupului Porr s-au plasat la 942 milioane de euro in primele trei luni din 2020, in scadere usoara (-3,5% fata de perioada similara a anului trecut). Portofoliul de contracte total a cumulat 7,3 miliarde euro, reprezentand o fundatie solida pentru activitatea viitoare.
Potrivit datelor companiei circa 94% din afacerile grupului au fost realizate de cele 7 piete stabile din Europa, printre care este inclusa si Romania, care a realizat circa 2% din total (circa 20 de milioane de euro). Cea mai mare piata a grupului a fost reprezentata, in continuare, de Austria (38% din business-ul total al Porr), urmata de Germania (33%), Polonia (10%), Elvetia (6%) si Cehia si Slovacia (5%, cumulat).
"Am avut un inceput stabil de an dar, din pacate, din luna martie a trebuit sa acceptam scaderile la nivelul veniturilor si castigurilor, ca urmare a crizei generate de noul coronavirus. Avem, insa, un portofoliu sanatos, ce s-a mentinut la un nivel record, si care ne genereaza un avantaj competitiv, in special in aceste vremuri provocatoare", a declarat Karl-Heinz Strauss, CEO al grupului Porr.
In Romania, subsidiara Porr Construct este unul dintre liderii pietei de profil, cu afaceri anuale de peste 100 de milioane de euro, potrivit celor mai recente raportari disponibile (pentru anul 2018). La nivel national, compania este implicata in proiecte mari de infrastructura, precum constructia lotului 1 al Autostrazii Sibiu - Pitesti, pe tronsonul Sibiu - Boita, pe care l-a contractat cu o oferta de 612,47 milioane de lei (fara TVA). De asemenea, compania continua executia drumului de legatura DN5 (km 60+500 - Soseaua de Centura - Pod Prieteniei km 61+400), proiect in valoare de 106,6 milioane de lei (fara TVA), constructia pasajului denivelat dintre drumul de centura al municipiului Oradea si str. Universitatii, in valoare de 27,86 milioane de lei (fara TVA), reabilitarea unui sector de drum de pe DN 6, cu o valoare de 60 de milioane de lei, modernizarea pistei 08L-26R de pe Aeroportul Otopeni etc.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter