Pe parcursul anului 2022, volumul tranzactiilor cu active imobiliare comerciale cu o valoare de minim 5 milioane de euro a totalizat aproximativ 1,25 miliarde de euro, cu 40% mai mult fata de 2021, din care aproape 600 milioane de euro reprezinta volumul tranzactionat numai in trimestrul 4. Un puternic factor influentator au fost achizitiile grupului Paval Holding, care au reprezentat aproape 37% din totalul anual.
In lipsa unor tranzactii cu portofolii si sub influenta trendurilor globale si regionale care, desi cu intarziere, se manifesta si in Romania, pentru 2023 ne asteptam la un volum ce nu va depasi media ultimilor ani, de aproximativ 8-900 milioane euro.
In ceea ce priveste yield-urile (randamentele), atat la nivel regional, cat si local se manifesta o tendinta de crestere pe fondul costurilor de finantare si aversiunii la risc marite.
In cursul celui de-al patrulea trimestru randamentele prime in Romania au crescut pentru piata de birouri de la 6,75% la 7,00%, in timp ce pe segmentul de centre comerciale si de spatii industriale s-au mentinut la 7,25%, respectiv 7,50%.
“Este important de remarcat ca modificarea inregistrata la nivelul regiunii este mai pronuntata. In Polonia, de exemplu, cea mai mare piata din Europa Centrala si de Est, putem observa o crestere semnificativa a randamentelor pe parcursul acestui an, de 75 bps pentru sectorul de birouri si de industrial si de 50 bps pentru sectorul retail, pana la 5.25, respectiv 5.75%. Aceste cresteri ale randamentelor vor fi contrabalansate partial de cresterea chiriilor, in special in perspectiva indexarilor cu rata inflatiei, care a atins un nivel record”, a declarat Andrei Vacaru, Head of Capital Markets JLL Romania.
In 2022, sectorul de birouri a continuat sa ocupe prima pozitie ca pondere in volumul tranzactiilor, cu aproape 63% (784 milioane de euro), fiind urmat de retail, cu aproximativ 24% (305 milioane de euro) si de industrial, cu aproximativ 8,5% (106 milioane de euro).
Bucurestiul a concentrat in 2022 nu mai putin de 75% din totalul tranzactiilor inregistrate in Romania, cu o valoare cumulata de aprox. 940 milioane de euro.
Din punctul de vedere al sursei capitalului investitorilor, pentru prima data in istoria pietei institutionale moderne, cea mai pare pondere au avut-o in 2022 investitorii romani, cu 52% din total, fiind urmati de cei din Africa de Sud (20%), Austria (10%) si Belgia (8,5%).
“In continuare, avand in vedere conditiile curente din piata, investitorii care au capital propriu si nu au nevoie de finantare bancara vor avea un avantaj competitiv important, iar proprietatile care beneficiaza de finantare bancara transferabila catre un potential cumparator vor fi semnificativ mai lichide”, a declarat Andrei Vacaru, Head of Capital Markets JLL Romania.