In contextul in care, conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica (INS), in primele noua luni din 2014 volumul lucrarilor de constructii s-a redus cu 12,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, Adriana Enescu, director de marketing al Criomec, estimeaza ca in primul trimestru al exercitiului financiar urmator nu vom asista la o imbunatatire semnificativa a acestui sector sensibil. "Piata de profil va fi afectata, in prima parte a lui 2015, de schimbarile politice aferente anului electoral 2014, sincopele in absorbtia fondurilor europene (conform comunicarii Ministerului Fondurilor Europene, rata de absorbtie a fondurilor europene din luna octombrie a.c. este de numai 43,58% - echivalentul a 8,37 miliarde de euro), intarzierile la plata creantelor (cu efecte in sensul cresterii numarului de insolvente), precum si de absenta unui program guvernamental coerent in ceea ce priveste investitiile. Perioadele electorale nu au avut niciodata o influenta pozitiva asupra sectorului de constructii, intrucat procesul decizional al autoritatilor publice direct implicate, este amanat", a declarat reprezentantul companiei de constructii Criomec. Astfel, intr-un scenariu optimist, Adriana Enescu indica faptul ca o revigorare a domeniului este posibila numai dupa primul semestru al anului urmator.
In ceea ce priveste noile reguli ale UE privind licitatiile publice si contractele de concesiune, managerul Criomec este de parere ca acestea vor asigura un raport calitate-pret mai bun si vor facilita accesul firmelor mici si mijlocii la aceste proceduri de achizitii publice. "In baza noului criteriu de adjudecare a unui contract - si anume «oferta cea mai avantajoasa economic» - autoritatile contractante, precum si beneficiarii privati vor putea lua in considerare aspecte care tin cont de calitate, detalii referitoare la mediu, aspecte sociale si costuri de implementare ale achizitiei. Totusi, impactul direct pe piata locala a acestor reglementari, se va resimti cu un decalaj de cel putin sase luni, din cauza necesitatii armonizarii cu legislatia interna", a mai spus directorul de marketing al Criomec.
Crestere cu pana la 10% a afacerilor companiei
In primele noua luni ale anului in curs, Criomec a inregistrat o crestere cu 8%-10% a cifrei de afaceri, conforma cu previziunile initiale ale conducerii companiei. Pentru 2015 insa, este previzionata o perioada de contractie a activitatii in contextul unei strategii prudente adoptate la nivelul procesului investitional, interval in care atentia se va focaliza spre o consolidare a portofoliului de clienti si o disipare a riscului de concentrare pe proiecte ce se desfasoara pe plan national, prin angrenarea in mediul de afaceri mult mai ofertant al pietei europene. In prima jumatate a acestui an, Criomec a finalizat obiective importante precum: centrala electrica EDF (Electricité de France) cu o capacitate de 240 MW, din Corsica, fabrica de hidrogen Linde, situata pe platforma OMV Petrom Petrobrazi, lucrari de modernizare a Furnalului nr. 5 de pe platforma ArcelorMittal - Galati etc. "In continuare, ne concentram pe demararea si definitivarea contractelor angajate pana in luna august 2015, a caror valoare depaseste 5 milioane de euro, dintre care putem evidentia: modernizarea echipamentelor si utilajelor aferente sectiilor de productie de pe platforma ArcelorMittal - Galati si lucrari de revitalizare a furnalului de pe platforma ArcelorMittal Dunkerque - Franta; proiectul de constructie a sediului Linde Gaz Romania, din Cluj-Napoca, precum si realizarea statiilor de imbuteliere a gazelor in Cluj-Napoca pentru companiile Air Liquide Romania si SIAD Romania", a aratat Adriana Enache. Pentru a putea contracara eventuale influente negative ale mediului economic din anul 2015, conducerea Criomec va lua in considerare cateva directii de actiune, cum ar fi diversificarea activitatii in domeniul medical, deschiderea reprezentantelor Criomec in Franta si Germania, dar si derularea unui proiect de investitii, finantat din surse POS CCE, care va permite achizitia de echipamente si utilaje performante, necesare procesului de productie.