Stocul de spatii de birouri moderne din Capitala creste in 2019 si in 2020 cu peste 500.000 mp. Conform analizelor companiei de consultanta imobiliara Colliers International Romania, dinamica pietei de birouri poate genera, in perioada indicata, variatii de plus sau minus 5% in valorile de piata ale cladirilor de birouri. Pentru a masura aceste posibile schimbari, au fost luati in considerare trei indicatori: rata medie de neocupare, complexitatea pachetelor de beneficii pe care proprietarii le ofera chiriasilor si compresia randamentelor.
Prima jumatate a anului 2019 a inregistrat livrari de spatii moderne de birouri de 185.000 mp in Bucuresti, alti 150.000 mp de urmand a fi inaugurati in al doilea semestru al anului. La acestia se vor adauga inca cel putin 230.000 mp in 2020, conform proiectelor anuntate. In aceste conditii, rata de neocupare de 10% inregistrata la finalul lunii iunie din 2019 ar putea creste treptat spre 13% la finalul lui 2020. O astfel de evolutie a ratei de neocupare poate influenta valoarea de piata a cladirilor de birouri, astfel incat aceasta ar putea scadea cu aproximativ 3%-5% in perioada indicata.
In vederea obtinerii unei rate de neocupare la un nivel cat mai scazut pentru propriul proiect, proprietarii cladirilor de birouri recurg la solutii variate, de la renovari sau certificari la pachete de beneficii mai avantajoase (luni de chirie gratuita, costuri de fit-out etc.). Aceste masuri pot avea, la randul lor, un impact major in valoarea proiectului.
"Pentru a tine pasul cu proiectele noi, cu un nivel calitativ mai ridicat, certificate LEED, BREEAM sau chiar WELL, proprietarii cladirilor de birouri construite in perioada 2007-2008 vor depune un efort suplimentar in ceea ce priveste renovarea lor. Pe de alta parte, volumul mare de relocari din stoc competitiv (86.000 mp doar in primul semestru din 2019) si intentia de a mentine chiria contractuala determina proprietarii de cladiri moderne sa pastreze si sa atraga chiriasi prin oferirea de pachete de beneficii si gratuitati. Conform estimarilor noastre, daca perioada in care chiriasii se bucura de aceste avantaje creste cu 3-6 luni, valoarea de piata a proiectelor de birouri ar putea sa scada cu aproape 1%-3% pana la finalul lui 2020", a declarat Anca Baldea, Associate Director in departamentul de evaluari al Colliers.
La polul opus, cererea din partea investitorilor poate aduce un plus in valoarea de piata a birourilor. Interesul pentru cladirile de birouri din Romania s-a mentinut in primul semestru al acestui an, tranzactiile cu astfel de proiecte generand aproximativ 62% din investitiile imobiliare. Pentru restul anului, estimam ca aceasta proportie de doua treimi a segmentului de birouri se va mentine.
"Cererea investitorilor pentru proiecte de birouri din Bucuresti este puternica, iar conditiile economice sunt, inca, foarte bune. Daca acest context favorabil se mentine, pentru activele de calitate, randamentele pentru cladiri de birouri ar putea scadea cu 25-50 puncte de baza, iar valoarea de piata ar putea creste cu 2%-5%", a incheiat Anca Baldea.