Volumul investitiilor imobiliare din Romania a totalizat 588,5 mil. euro in 2020*, jumatate din valoarea realizata in 2019, dar similara cu cea din 2015, un an de reincepere a dezvoltarii pietei imobiliare, arata raportul de research CBRE Romania Real Estate Market Outlook. In 2021, Romania continua sa atraga atentia investitorilor iar mixul dintre oferta limitata si cererea mai buna fata de estimarile initiale ar putea declansa schimbari neasteptate de preturi.
„Pandemia de Covid-19 a fost un eveniment de tip black swan cu impact semnificativ asupra pietei de investitii imobiliare. Investitorii si-au redobandit in cele din urma increderea si au realizat ca lucrurile vor reveni la normalitate. Am asistat, printre altele, la o noua intrare pe piata romaneasca, o extindere importanta a portofoliului din partea unui jucator important, mai exact S IMMO si am vazut cateva tranzactii creative in toate sectoarele pietei”, a declarat Gijs Klomp, Head of Investment Properties, CBRE Romania.
Volumul investitiilor din Romania a totalizat 588,5 mil. euro in 2020*, aproape jumatate din valoarea inregistrata in ultimul an record 2019, dar similara cu cea din 2015, an in care piata imobiliara si-a reluat cresterea in urma crizei globale financiare. Desi 68% din volumul total de investitii imobiliare a fost tranzactionat in primele sase luni, a doua jumatate a anului a adus cea mai mare tranzactie din 2020, marcand intrarea unui nou investitor chinez in Romania. Fosun a achizitionat cladirea de birouri Floreasca Park din Bucuresti pentru suma de 101,5 mil. euro, reconfirmand astfel atractivitatea pietei de birouri din Bucuresti.
*CBRE a inregistrat vanzarea portofoliului NEPI Rockcastle in 2019, conform Contractului de vanzare-cumparare incheiat intre parti. Daca acea tranzactie, care s-a finalizat in 2020, ar fi fost inregistrata in 2020, volumul tranzactiilor din 2020 s-ar fi ridicat la 897 mil. euro, reprezentand o crestere cu 22% fata de 2019.
Tot in 2020, cea mai mare tranzactie de investitii negociata in 2019 s-a incheiat cand AFI Europe a finalizat acordul cu NEPI Rockcastle* pentru trei cladiri de birouri din Bucuresti (Floreasca Business Park, The Lakeview si Aviatorilor 8) si una din Timisoara (City Business Park), cu un volum total estimat de 308 mil. euro.
Anul 2020 s-a incheiat favorabil pentru piata investitiilor in cladiri de birouri, dupa ce fondul de investitii S IMMO, consiliat de CBRE, a agreat termenii contractuali pentru achizitionarea in avans a cladirilor de birouri Campus 6.2 si 6.3, pentru suma de aproximativ 97 mil. euro.
Optimism prudent pentru 2021
Potrivit CBRE, previziunile pentru 2021 raman moderat optimiste, deoarece o serie de tranzactii au fost semnate in 2020 si se vor incheia in 2021, iar alte cateva tranzactii se afla in diferite etape de negociere. Investitorii continua sa caute oportunitati in sectorul industrial, dar oferta ramane extrem de limitata. Sectorul de retail, in special anumite sub-segmente considerate mai defensive, continua sa atraga interes, facilitand incheierea unor tranzactii si in acest sector.
Cel mai probabil, piata romaneasca de investitii imobiliare va beneficia in continuare de cerere din partea investitorilor straini, arata CBRE. Investitorii se vor confrunta si in 2021 cu dificultati privind utilizarea fondurilor proprii, deoarece oferta de capital depaseste oportunitatile de investitii din intreaga lume. Concurenta pentru proprietati de tip prime pe alte piete din Europa Centrala si de Est ramane acerba si indica faptul ca Romania ramane pe radarul investitorilor.
“Sa nu uitam ca in Romania oferta de produse imobiliare aflate la vanzare este in continuare scazuta, in special sectorul industrial se confrunta cu o lipsa majora de o produse, asociata cu o cerere mare (latenta). Mixul dintre oferta limitata si cererea mai buna decat cea estimata initial poate declansa fluctuatii surprinzatoare de preturi in 2021”, a subliniat Gijs Klomp.
Conform sondajului recent derulat de CBRE, Romanian Investment Sentiment Survey, indiferent de tipul de proprietate, locatia ramane unul dintre principalele criterii pentru investitori dornici de expansiune. Acelasi sondaj a relevat faptul ca birourile raman cel mai cautat produs imobiliar de catre investitori, dar a evidentiat si o crestere a interesului pentru sectorul industrial in ceea ce priveste viitoarele investitii.
In Europa, volumul investitiilor imobiliare comerciale a atins 275 mld. euro in 2020, reprezentand o scadere cu 17% fata de 331 mld. euro in 2019, o performanta mai buna decat se anticipase initial, avand in vedere pandemia Covid-19, potrivit CBRE.
*CBRE a inregistrat vanzarea portofoliului NEPI Rockcastle in 2019, conform Contractului de vanzare-cumparare incheiat intre parti. Daca acea tranzactie, care s-a finalizat in 2020, ar fi fost inregistrata in 2020, volumul tranzactiilor din 2020 s-ar fi ridicat la 897 mil. euro, reprezentand o crestere cu 22% fata de 2019.