RO EN
Coșul este gol

FIC a aniversat 25 de ani de existenta, in care a reunit peste 225 de companii

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) a celebrat saptamana aceasta 25 de ani de activitate in Romania, ocazie care a reunit intr-un dialog constructiv directorii si presedintii celor mai mari companiilor din tara, reprezentantii Guvernului, Parlamentului, Administratiei prezidentiale, autoritatilor de reglementare si institutiilor internationale. FIC este asociatia care ii aduce impreuna pe cei mai importanti investitori cu capital strain din Romania, cu o cifra de afaceri cumulata reprezentand o cincime din produsul intern brut, avand o contributie semnificativa la bugetul de stat si asigurand 170.000 de locuri de munca directe pentru economia romaneasca.
FIC se bucura de o istorie solida ca partener pentru dezbateri si consultari cu autoritatile si de o abordare vizionara asupra temelor economice, cu accent pe investitii private. De-a lungul celor 25 de ani de activitate, organizatia a reunit peste 255 de companii romanesti cu capital strain care au contribuit cu recomandari, analize, studii si dezbateri ce au sprijinit evolutia Romaniei.
Asociatia a crescut odata cu economia, societatea si statul, iar astazi ne regasim intr-un mediu mai prosper in care Investitiile Straine Directe („ISD”) au avut un rol central pentru dezvoltarea economica prin locurile de munca create, taxele platite catre bugetul de stat, transferul de know-how in a face afaceri si transferul de tehnologie ce a condus la cresterea productivitatii si a exporturilor. Membrii Comitetului Director al FIC au fost inca de la infiintare ambasadori ai investitiilor straine si a Romaniei ca destinatie pentru ISD. Organizatia s-a dezvoltat odata cu ISD, care au crescut de la 6,8% pondere din PIB-ul Romaniei in 1997 la 38,64% ponderea ISD in anul 2021.
Prioritatile FIC s-au schimbat si diversificat in acelasi timp cu sofisticarea sistemului legislativ si economic, dar tema centrala a ramas dezvoltarea economica durabila prin numeroase analize macroeconomice, carti albe, rapoarte, documente de pozitie si proiecte dedicate pilonilor cheie de dezvoltare.
In cadrul evenimentului, Prim-ministrul Romaniei, domnul Nicolae Ciuca, a subliniat parteneriatul constant dintre Guvern si FIC in ceea ce priveste stimularea investitiilor straine si aportul organizatiei in identificarea celor mai bune masuri pentru dezvoltarea economica durabila pe termen mediu si lung, dialog ce a condus la un nivel record al investitiilor straine in anul 2022. De asemenea, Ministrul Economiei, domnul Florin Spataru, Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, domnul Marius Budai si Ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, domnul Barna Tanczos au evidentiat buna colaborare cu organizatia investitorilor, dar si masurile pe care le au in vedere pentru sustinerea investitiilor si activitatii economice: harta interactiva a sectoarelor economice – Atlasul Economic, strategia de dezvoltare industriala, regandirea activitatilor economice prin reducerea impactului asupra mediului si tehnologizare, asigurarea fortei de munca necesara (prin impulsionarea invatamantului dual si tehnologic si orientarea in cariera). Investitorii in dialog cu autoritatile au mai abordat perspectivele noii Agentii Romane pentru Investitii si Comert Exterior, procesul de examinare a investitiilor straine, stadiul implementarii PNRR si fondurile EU disponibile pentru complementarea investitiilor private, aderarea
Romaniei la OECD, stabilitatea cadrului fiscal, implementarea proceselor de digitalizare la nivelul administratiei si masurile pentru protejarea mediului.
Membrii FIC au subliniat inca o data cele mai importante masuri pentru stimularea ISD: stabilitatea, predictibilitatea, transparenta si claritatea cadrului legislativ; termene rezonabile pentru implementarea de noi masuri sau instrumente de catre companii; solutiile viabile si durabile pentru criza energetica, care sprijina toate partile interesate si reduc presiunea costurilor; stabilitatea mediului fiscal; reducerea birocratiei si stimularea digitalizarii si elaborarea unei strategii de atragere a ISD.
Membrii FIC raman parteneri de dialog pentru autoritati si pentru institutiile internationale ce au ca scop comun dezvoltarea economica si sociala a Romaniei.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter