RO EN
Coșul este gol

Consiliul Concurentei va finaliza in 2023 o investigatie pe piata cimentului

Anul 2023 va fi dedicat ajutorului de stat, atat pentru evaluarea masurilor cu fonduri europene cat si pentru finalizarea cazurilor aflate in analiza Comisiei Europene, a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.
"Anul acesta va fi un alt an dedicat ajutorului de stat, si ma refer atat la evaluarea masurilor ce implica fonduri europene, cat si la finalizarea cazurilor aflate in analiza Comisiei Europene, cum sunt Tarom, CFR Marfa, Complexul Energetic Hunedoara. Vom finaliza o serie de investigatii si ne vom continua eforturile de a supraveghea cu atentie deosebita sectoarele sensibile, cum sunt energia, produsele alimentare, serviciile financiare, iar in cazul in care constatam incalcari ale legii, vom interveni si le vom sanctiona", a spus Bogdan Chiritoiu.
Totodata, conform unui comunicat al autoritatii de concurenta, anul acesta vor fi finalizate investigatii in domenii precum energie, servicii de arhivare electronica/digitala, produse electronice, ciment, furnizarea de carte si licitatii.
In sectorul energiei este vorba despre doua investigatii ce vizeaza un posibil comportament abuziv al companiilor Distributie Energie Electrica Romania SA (membra a grupului CEZ) si, respectiv, Distributie Energie Oltenia SA (din grupul Electrica), pe piata distributiei de energie electrica aferenta zonelor geografice pentru care cei doi operatori detin licenta de distributie, iar in cel al serviciilor de arhivare electronica/digitala - un posibil comportament anticoncurential al unor companii care isi desfasoara activitatea in acest domeniu.
Investigatia pe piata de produse electronice vizeaza posibile intelegeri pentru fixarea preturilor de vanzare in cadrul politicii comerciale implementate de Samsung Electronics Romania SRL in relatia cu partenerii sai, printre care Altex Romania SRL, Flanco Retail SA si Dante International SA, pentru produsele electrocasnice si IT&C, iar cea pe piata cimentului o posibila intelegere intre Holcim (Romania) S.A., CRH Ciment (Romania) S.A. si Heidelbergcement Romania S.A. realizata prin impartirea pietei productiei si comercializarii cimentului din Romania.
In ceea ce priveste investigatia privind furnizarea de carte din Romania, aceasta ancheteaza o posibila coordonare a comportamentului comercial, manifestat prin refuzul colectiv si coordonat de a vinde catre un anumit client si/sau posibil concurent, cu intentia de a-l elimina de pe piata. Investigatia a fost declansata pe baza informatiilor primite pe platforma Avertizorilor de concurenta - posibila coordonare a politicilor comerciale manifestata prin refuzul colectiv si coordonat de a vinde catre un anumit client si/sau posibil concurent, cu intentia de a-l elimina de pe piata.
Legat de licitatii, se investigheaza un posibil comportament anticoncurential al unor companii in contextul participarii in calitate de ofertanti la procedurile de achizitie publica avand ca obiect activitati de proiectare si executie pentru realizarea proiectului "Hub Servicii (Centru de furnizare servicii electronice) la nivelul Ministerului Afacerilor Interne".

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter