RO EN
Coșul este gol

EY: 258 de tranzactii de fuziuni si achizitii in 2022, in valoare de 6,6 miliarde USD

Piata romaneasca de fuziuni si achizitii (M&A) a inregistrat 258 de tranzactii, in cursul anului 2022, cu 26% mai multe fata de 2021, in timp ce valoarea totala estimata a fost de 6,6 miliarde de dolari, in crestere cu 10%, conform unei analize de specialitate, publicata luni.
Cercetarea EY privind evolutia pietei locale de fuziuni si achizitii in 2022 releva faptul, in 2021, au fost consemnate 206 tranzactii, in valoare de 6 miliarde de dolari.
Cea mai mare tranzactie a anului 2022 a fost cea a producatorului de gaze naturale Romgaz, care a achizitionat ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited si participatia sa de 50% in proiectul offshore Neptun Deep pentru 1,06 miliarde de dolari, arata analiza realizata de EY Romania.
"La nivel global, dupa unul dintre cei mai de succes ani inregistrati pentru activitatea de fuziuni si achizitii in 2021, anul trecut a marcat o incetinire semnificativa din cauza incertitudinii ridicate, a cresterii costurilor de finantare, a cresterii preturilor la energie si a perturbarilor lanturilor de aprovizionare. Multiplele perturbari au dus la scaderea valorii fuziunilor si achizitiilor la nivel global cu 37% de la an la an, in timp ce valoarea fuziunilor si achizitiilor europene a scazut cu 28%. In acest context, activitatea de fuziuni si achizitii din Romania a fost in contradictie cu tendintele globale si regionale si a avut o performanta net superioara", noteaza sursa citata.
Pe durata anului trecut, investitorii strategici au continuat sa fie actorii dominanti pe piata locala de fuziuni si achizitii, reprezentand 88% din total.
Tranzactiile interne au inregistrat o usoara crestere, cu 119 tranzactii inregistrate (fata de 112, in 2021), in timp ce numarul tranzactiilor realizate de investitori straini (inbound) a crescut cu 38% de la an la an, pana la un total de 119. In special, numarul tranzactiilor outbound a crescut de peste doua ori de la an la an, reflectand dorinta sporita a investitorilor romani de a efectua tranzactii transfrontaliere.
Cele mai active sectoare in functie de volumul tranzactiilor au fost tehnologia (19,4% din tranzactii) si sectorul imobiliar (16,3%), urmate de sanatate (11,2%), energie si utilitati (8,1%) si produse industriale diversificate (7,8%).
Potrivit sursei citate, pozitia de top a fost inversata intre tehnologie si sectorul imobiliar fata de anul 2021, ceea ce arata importanta tot mai mare a abordarii nevoilor de transformare digitala, precum si incetinirea adusa sectorului imobiliar de ratele mai mari ale dobanzilor. In plus, activitatea de fuziuni si achizitii in domeniul sanatatii a fost stimulata de corporatiile bine capitalizate care au iesit mai puternice din criza COVID, in timp ce companiile din domeniul energiei si al utilitatilor au beneficiat de accelerarea tranzitiei energetice la nivel european.
Analiza EY Romania arata ca, in 2022, cele mai mari tranzactii au fost: achizitionarea participatiei de 50% in proiectul offshore Neptun Deep a ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited de catre producatorul roman de gaze naturale Romgaz, achizitionarea producatorului auto Ford Romania de catre Ford Otosan Olanda pentru 785 milioane de dolari, portofoliul de birouri din Romania al CA Immo - care a fost achizitionat de Paval Holding pentru 389 milioane de dolari, GlobalLogic, o companie a grupului Hitachi, a achizitionat Fortech, una dintre cele mai importante firme independente de inginerie digitala din Romania, pentru o suma estimata la 255 milioane de dolari si portofoliul NPL al Bank of Cyprus din Romania a fost achizitionat de APS Holdings Corporation pentru 158 milioane de dolari.
Tot anul trecut, dimensiunea medie a tranzactiilor a ramas stabila, la 45 de milioane de dolari, dar sub nivelul maxim inregistrat in 2020. Cei mai activi investitori in functie de tara de origine au provenit din Statele Unite ale Americii (11,6% din tranzactiile inbound), Germania (8,3%), Marea Britanie, Belgia si Polonia (6,6%, fiecare).
Baza de date de fuziuni si achizitii a EY pentru Romania exclude tranzactiile cu participatii achizitionate mai mici de 15%, precum si valoarea tranzactiilor pentru tranzactiile cu mai multe tari, in cazul in care valoarea activelor specifice fiecarei tari nu este dezvaluita. Valoarea totala include o estimare a valorii tranzactiilor in cazul in care nu au fost divulgate anterior date de catre parti sau nu sunt disponibile in bazele de date ale unor terti si/sau raportate de surse media, iar valoarea medie se refera la tranzactii cu valori divulgate intre 5 si 500 milioane dolari.
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 365.399 de angajati in peste 700 de birouri din 150 de tari si venituri de aproximativ 45,4 miliarde de dolari, in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2022.
Prezenta in Romania din anul 1992, EY este liderul de pe piata serviciilor profesionale.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter