RO EN
Coșul este gol

EY: Marile afaceri de familie si-au crescut veniturile cu 10% in contextul crizei

Cele mai mari 500 de intreprinderi familiale din lume sunt vitale pentru sanatatea economiei globale si se dezvolta mai rapid decat aceasta. Ele genereaza impreuna venituri de 8,02 miliarde USD si angajeaza 24,5 milioane de persoane, in 47 de jurisdictii din intreaga lume, un nivel suficient de ridicat pentru putea fi considerate a treia cea mai mare economie mondiala ca venituri, dupa SUA si China, conform Indexului afacerilor de familie 2023. Studiul este realizat o data la doi ani de EY si Universitatea din St. Gallen si este un clasament al celor mai mari 500 de afaceri de familie din lume, in functie de venituri.
Longevitatea si stabilitatea continua sa fie un aspect fundamental pentru companiile listate in indexul din 2023. Un procent de 76% dintre acestea au o existenta de peste 50 de ani, iar aproape o treime (31%) au o vechime de peste un secol. In consiliile lor de administratie, aproape un sfert dintre pozitii (23%) sunt detinute de membri ai familiei si aproape jumatate dintre companiile analizate (45%) au ca directori generali membri ai familiei.
Cele mai multe companii din index au sediul in Europa (46%), iar SUA este principala jurisdictie individuala (24%). Jumatate dintre companiile incluse in idexul 2023 opereaza in Europa, Orientul Mijlociu, India si Africa (EMEIA), in timp ce 34% dintre acestea opereaza in America, iar 16% in zona Asia-Pacific. Contributia regiunii Asia-Pacific a crescut in mod constant, inca de la prima editie a indexului din 2015, ajungand de la 12%, la 16% in acest an. In ceea ce priveste sectoarele din care provin afacerile de familie indexate, cele mai multe sunt din sectorul produselor de larg consum (37%), in special datorita cotei lor dominante in America, urmate de companiile din domeniul productiei si al mobilitatii (29%), acest sector situandu-se pe primul loc in zona EMEIA si Asia-Pacific.
Intreprinderile familiale de succes sunt recunoscute pentru faptul ca sunt agile, inovatoare si orientate spre un scop precis, cu toate acestea exista inca multe de recuperat in privinta paritatii de gen. La nivel global, doar aproximativ 6% dintre companiile indexate au ca director general o femeie, iar femeile detin doar 23% din totalul locurilor din consiliile de administratie. America de Nord si Europa se remarca in index cu cele mai multe femei director general, dar si aici doar in proportie de aproximativ 7%. In ceea ce priveste distributia locurilor in consiliile de administratie intre membrii familiei, Europa este pe primul loc, femeile ocupand 25% din pozitii in consiliile de administratie detinute de familii, peste media globala de 20%.
Raluca Popa, Partener, Asistenta fiscala si juridica, Strategic Growth Markets leader, EY Romania: "Afacerile de familie continua sa dea dovada de o capacitate impresionanta de a se adapta rapid, de a se transforma si a inova continuu. In anticiparea unei potentiale incetiniri a cresterii economice globale pentru anul 2023, perspectiva pe termen lung a acestor companii si dorinta de a duce mai departe ceea ce au construit vor fi factori esentiali pentru mentinerea rezilientei si asigurarea unui plan de succesiune solid."

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter