Intreprinderile mici si mijlocii din Romania se confrunta cu probleme serioase in ceea ce priveste finantarea activitatii curente si este nevoie de extinderea sferei obligatiilor principale si prelungirea termenelor de scadenta pentru aceasta masura pana la finalul anului 2021, sustin reprezentantii Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB).
Solicitarea Camerei bucurestene, adresata Guvernului, vine in contextul in care "dupa un an si jumatate de pandemie, foarte multe companii, indeosebi firme din segmentul intreprinderilor mici si mijlocii, se se confrunta cu probleme serioase in ceea ce priveste finantarea activitatii curente".
"Criza pandemica a condus la o crestere substantiala a costurilor la materii prime, materiale, consumabile si echipamente, in anumite cazuri consemnandu-se dublari sau chiar triplari ale acestora. De asemenea, pentru a respecta conditiile impuse de guvern pentru limitarea raspandirii noului coronavirus, firmele au fost nevoite sa-si regandeasca fluxurile de productie, ceea ce a generat costuri suplimentare deloc de neglijat, in conditiile in care numarul clientilor si valoarea comenzilor s-au diminuat. In acest context economic si financiar dificil, de cateva luni, mediul privat trebuie sa plateasca catre organele fiscale atat sumele datorate amanate la plata in perioada pandemiei, cat si sumele curente, ceea ce creeaza o presiune uriasa asupra bugetelor celor mai multe firme si companii, indiferent de domeniul de activitate".
Oficialii CCIB considera ca statul poate si trebuie sa sprijine in continuare mediul privat, prin luarea unor masuri care sa aiba cu adevarat impact. Astfel, prin extinderea sferei obligatiilor principale restante pentru care contribuabilii pot beneficia de mecanismul restructurarii prevazut in OG nr. 6/2019 si prin prelungirea termenelor de scadenta pentru aceasta masura pana la finalul anului 2021, o parte semnificativa a institutiilor afectate de pandemie beneficiaza de sansa de a reintra pe un trend ascendent.
"Pentru a contrabalansa impactul pe termen scurt pe care aceasta masura il va avea asupra bugetului de stat, Camera bucuresteana apreciaza ca fiind deosebit de utila concentrarea atentiei autoritatilor competente pe destructurarea mecanismelor care alimenteaza economia subterana, care reprezinta o treime din Produsul Intern Brut. Astfel, pe de o parte, bugetul de stat este alimentat cu sume consistente, iar pe de alta parte, sunt scosi de pe piata cei care viciaza competitia si creeaza dificultati suplimentare intreprinzatorilor onesti. Masura de extindere a ariei de aplicabilitate a mecanismului restructurarii ar completa in mod fericit celelalte decizii luate de Executiv in sprijinul companiilor private, apreciate la justa lor valoare de catre Camera bucuresteana la timpul potrivit, si care, in ansamblu, conduc la "repunerea pe picioare" a comunitatii de afaceri, grav afectata de criza sanitara si economica din ultimul an si jumatate", noteaza CCIB.