RO EN
Coșul este gol

OTP BANK: Exista, in continuare, foarte multe proiecte de constructii abandonate

Raspunzand unor intrebari referitoare la activitatea de creditare si la implicatiile pe care le are aceasta asupra domeniului constructiilor, Laszlo Diosi, presedintele OTP Bank Romania, este de parere ca domeniul specializat se confrunta cu epuizarea resurselor investitorilor si cu lipsa fondurilor externe. De asemenea, subliniaza ca pe acest segment exista, in continuare, foarte multe proiecte abandonate. Totodata, reprezentatul OTP Bank Romania sustine ca acele companii din sectorul IMM, aflate in situatii dificile, care nu vor primi ajutor de la stat, urmeaza - cel mai probabil - sa intre in procedura de insolventa.
 
- Cum percepeti, in calitate de bancher, companiile din sectorul constructiilor?
- Cele mai importante probleme sunt constituite de epuizarea propriilor resurse ale firmelor de constructii sau ale celor alocate de investitori, lipsa surselor externe fiind o alta dificultate. Exista un numar foarte restrans de tranzactii in domeniul imobiliar, astfel incat, cel putin deocamdata, nu poate fi vorba de o cerere solvabila.
- Ce masuri considerati necesare pentru a revigora activitatea firmelor din bransa?
- Se pare ca acele constructii care pot fi terminate cu eforturi financiare limitate vor fi conservate sau finalizate, dar, in continuare, raman foarte multe proiecte abandonate. Masurile ar trebui sa inceapa cu o revigorare a pietei,precum si cu implicarea autoritatilor publice (municipalitati, guvern).
- Cum au fost primele 6 luni din 2010 pentru sistemul bancar romanesc?
- Desi, in general, bancile reusesc sa-si mentina capacitatea de a genera venit, totusi exista numeroase cauze care genereaza pierderi in sistemul bancar. Printre acestea se afla: criza financiara extinsa (urmata de o contractie a economiei), cresterea ratei somajului, efectele masurilor de austeritate, scaderea consumului, numarul mare de companii falimentare, majorarea numarului de persoane cu dificultati la plata ratelor (raportat la multe credite neperformante acordate) etc. Din pacate, aceasta tendinta va continua pana la sfarsitul anului in curs.
- Ce influente vor avea asupra activitatii bancilor masurile guvernamentale de limitare a deficitului bugetar?
- Limitarea inseamna de fapt ca nu exista posibilitati financiare pentru actiunile importante de revigorare a economiei. Cred ca acele companii din sectorul IMM, aflate in situatii dificile, care nu vor primi ajutor de la stat, urmeaza - cel mai probabil - sa intre in procedura de insolventa. Acest fapt va determina o crestere a numarului celor care nu-si mai pot achita ratele la imprumuturi.
- Care a fost evolutia creditelor acordate de OTP Bank companiilor in perioada ianuarie - iunie 2010?
- In sectorul IMM am inregistrat o crestere constanta, in timp ce in domeniul corporatist - in pofida platilor intarziate - tendinta pozitiva a inceput sa se manifeste cu doua luni in urma. Este foarte dificil de definit ce reprezinta restructurarea in cazul unui credit de tip corporatist / SME, atat timp cat toate bugetele sunt diferite de cele anterioare recesiunii.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter