Raspunzand unor intrebari referitoare la activitatea de creditare si la implicatiile pe care le are aceasta asupra domeniului constructiilor, Guy Poupet, presedinte – director general al BRD-Groupe Société Générale, este de parere ca sporirea cererii de locuinte si de proiecte comerciale din tara noastra ar putea contribui la revigorarea domeniului imobiliar si, implicit, la cea a pietei constructiilor. De asemenea, sustine ca reticenta companiilor si a populatiei fata de creditare este determinata, mai degraba, de un sentiment negativ cu privire la viitor decat de o inrautatire concreta a conditiilor de finantare.
- Cum percepeti, in calitate de bancher, companiile din sectorul constructiilor?
- Companiile din constructii sunt receptate la fel ca orice firma din alte domenii economice. Acordarea creditelor depinde strict de profilul de risc al societatii si de viabilitatea planului respectiv de afaceri. BRD a fost, de-a lungul timpului, foarte selectiva in ceea ce priveste finantarea proiectelor imobiliare. Prin urmare, nu avem o implicare mare in sectorul dezvoltarilor imobiliare, expunerea noastra fiind foarte redusa. Cu siguranta, domeniul imobiliar trece printr-o perioada foarte dificila acum, dupa cativa ani de crestere spectaculoasa. Sunt, insa, convins ca aceasta piata isi va reveni, intrucat cererea de locuinte si de proiecte comerciale este mare in Romania.
- Cum au fost primele 6 luni din 2010 pentru sistemul bancar romanesc?
- Dupa ce in primele trei luni au existat anumite sperante de redresare, trimestrul al doilea confirma, din pacate, faptul ca recesiunea continua, cu toate consecintele negative aferente, scaderea cererii de servicii si credite fiind una dintre acestea. Aceste involutii sunt, insa, determinate mai degraba de un sentiment negativ cu privire la viitor decat de vreo inrautatire concreta a conditiilor de creditare, daca trebuie sa ne referim la acest aspect. Dobanzile sunt mai scazute decat in 2008, deci nu tarifele sunt motivul pentru care nu se mai cer imprumuturi, ci pesimismul legat de evolutiile asteptate ale mediului economic de acum si pana la sfarsitul anului, alimentat si de implementarea anumitor politici publice.
- Ce influente vor avea masurile guvernamentale de limitare a deficitului bugetar?
- Vom vedea probabil mai clar rezultatele acestor masuri spre sfarsitul anului, insa este putin probabil ca ele sa fie pozitive sau cel putin neutre.