RO EN
Coșul este gol

CBRE: Aspecte ESG de care investitorii /proprietarii din imobiliare trebuie sa tina cont

Pana la finalul anului 2050, statele UE trebuie sa-si indeplineasca angajamentul privind emisiile negative, cu un obiectiv intermediar in 2030 de reducere a emisiilor nete cu cel putin 55% fata de 1990, agreat de state si si transpus in anul 2020 in Legea europeana a climei. Speranta tuturor este ca in 30 de ani de acum incolo vom sarbatori sfarsitul unui ciclu de afaceri si vom asista la un nou ciclu de viata intr-un mediu mai sanatos.
2020 a fost un an de cumpana pentru investitiile imobiliare, impactate de politicile de mediu, sociale si guvernanta corporativa (ESG). Perturbarile cauzate de pandemia de COVID 19 si de schimbarile climatice, alaturi de confirmarea tot mai evidenta a inegalitatii sociale, i-au determinat pe investitori sa se gandeasca la modul in care portofoliile lor pot raspunde riscurilor legate de sustenabilitate.
 
Deoarece factorii ESG joaca un rol mult mai proeminent in modul in care companiile functioneaza, investitorii incorporeaza deja consideratii ESG in fiecare etapa a ciclului de viata al proprietatii, de la analiza due diligence la achizitii, si de la inchiriere la administrarea proprietatii. Doua treimi dintre investitori au afirmat ca deja au adoptat criteriile ESG in practicile si procesele lor de investitii si inca 28% dintre investitorii europeni au mentionat ca iau in considerare sau planifica sa adopte criteriile in viitorul apropiat, conform celui mai recent raport CBRE ESG Investors 2021.
 
In ciuda celor aproape 2 ani de provocari cauzate de pandemia COVID-19, schimbarile climatice sunt de fapt cele care ar putea cauza perturbarea semnificativa a mediului de afaceri a acestui secol, tinand cont ca 95% din stocul de cladiri existente va fi inca in uz in 2050, iar trei sferturi dintre cladirile europene sunt in prezent ineficiente din punct de vedere energetic.
Companiile chiriase adopta o atitudine proactiva inca de la inceputul procesului de inchiriere pentru a se asigura ca pot indeplini obiectivele de sustenabilitate pe termen lung ale strategiei lor generala de sustenabilitate. In raportul efectuat in 2021 pe tema rolului pe care imobiliarele corporate il au in agenda ESG, CBRE a observat ca 83% dintre investitorii imobiliari chestionati se asteapta la o crestere a cererii de cladiri sustenabile din partea companiilor chiriase.
 
„Domeniul real estate este responsabil pentru aproape 39% din emisiile globale de carbon legate de consumul de energie si joaca un rol esential in combaterea schimbarilor climatice. Mai mult de un sfert din amprenta de carbon (mai exact 28%) este ceea ce industria numeste „carbon operational” - emisii generate de operatiunile cladirilor (de exemplu, energia utilizata pentru incalzirea, racirea si iluminarea cladirilor). In calitate de property & assets managers depunem eforturi zilnice pentru ca proprietatile administrate de noi sa-si diminueze impactul, colaborind si oferind consultanta specifica proprietarilor. Sustenabilitatea este de cativa ani deja parte integranta a serviciiilor noastre, echipa consiliind Clientii pentru o gama larga de masuri, de la initiative zilnice punctuale pana la investitii structurale majore“, a declarat Luiza Moraru, Head of Property Management CEE & Romania, CBRE.
 
In legatura cu recenta mutare a sediului CBRE din Romania intr-una dintre cele mai verzi cladiri de birouri din Romania, One Tower, parte a proiectului One Floreasca City, primul proiect romanesc premiat pentru sustenabilitate cu premiul „Cea mai buna dezvoltare rezidentiala sustenabila” din lume, acordat in cadrul International Property Awards, Luiza Moraru a mai adaugat ca „In septembrie 2021, CBRE a semnat Pactul climatic, demonstrand angajamentul nostru de a atinge un nivel Net Zero al amprentei de carbon in 2040, cu 10 ani inaintea obiectivului stabilit prin Acordul de la Paris privind schimbarile climatice. Suntem dedicati acestui obiectiv, adeseori pana la nivel personal. Schimbarile climatice reprezinta nu doar o amenintare pentru afaceri, ci mai ales un pericol direct si personal pentru viata fiecaruia dintre noi!”
 
Pe masura ce criteriile ESG se impun, investitorii iau masuri pentru implementarea schimbarilor, reducerea riscurilor si obtinerea de profituri avantajoase.
CBRE Global Research identifica in cel mai recent raport ESG Investors 2021, 10 dintre cele mai importante aspecte privind politicile ESG actuale pentru investitorii imobiliari si analizeaza cele mai recente tendinte din industrie, inovatii si cerinte de reglementare din aceste categorii.
„Activitatea de inchiriere a birourilor din Bucuresti din primele noua luni ale anului 2021 a fost extrem de sensibila la criza sanitara in curs, declansata de pandemia COVID-19. „Urmatorul normal”, „munca hibrida”, „revolutie digitala” au fost noile concepte la care trebuie sa se adapteze fiecare companie atunci cand isi contureaza strategiile de dezvoltare. De la inceputul anului 2021, in Bucuresti au fost inchiriati aproximativ 189.000 mp, 41% dintre acestia fiind tranzactionati in trimestrul III. 70% din volumul total tranzactionat in primele noua luni in Bucuresti a cuprins proiecte cu certificare verde, marcand un interes semnificativ al pietei. In acelasi timp, factorii ESG au devenit o preocupare majora pentru investitorii institutionali. Cladirile tranzactionate au fost supuse unor audituri ESG specifice, iar aceste conditii au devenit relevante si pentru conditiile de finantare" , explica Mihai Patrulescu, Head of Investment Properties, CBRE Romania.
 
Din punctul de vedere al mediului ((E)nvironment in acronimul ESG), evenimentele legate de schimbarile climatice severe au fost o caracteristica aproape constanta in ultimele 18 luni. Investitorii imobiliari comerciali se gandesc mai mult la asigurarea modului in care portofoliile lor pot trece peste crizele viitoare, iar acest lucru ar trebui sa tina cont de obiectivele de economisire a energiei/net-zero, de o inchiriere premium a proiectelor imobiliare verzi versus inchirierea proiectelor imobiliare poluante, si disponibilitatea/viabilitatea materialelor de constructie verzi.
Domeniul real estate este o clasa de active unica, o componenta integranta a cartierelor si comunitatilor ocupate de o gama larga de utilizatori (inclusiv familii, studenti si companii), care nu pot fi mutate fizic si care influenteaza valoarea si caracterul proprietatilor si utilizarile terenurilor din jur. Fiind esentiale pentru sanatatea economica a unei regiuni si pentru productivitatea tuturor celor care le folosesc, proprietatile imobiliare au un impact Social profund (S-ul din ESG) asupra comunitatilor in care se afla, de aceea investitorii ar trebui sa tina cont de faptul ca ca locuintele la preturi accesibile ofera oportunitati atractive pentru „investitii de impact” si ca sanatatea si bunastarea influenteaza design-ul si functionalitatea cladirilor.
 
Guvernanta corporativa (G-ul din ESG) acopera aspecte precum indemnizatia de conducere, diversitatea si structura managementului, politicile si practicile legate de prevenirea coruptiei, plata impozitelor si donatiile politice. Guvernanta corporativa se refera, de asemenea, la valorile unei companii, etica si practici etice. Pe masura ce guvernele si actionarii solicita o mai mare transparenta si raportarea acestor aspecte, investitorii imobiliari vor trebui sa se asigure ca guvernanta lor adeseori depaseste respectarea minima a reglementarilor relevante. De aceea responsabilitatea sociala corporativa, studiile de benchmarking si raportarea sunt esentiale pentru o buna guvernanta corporativa. Tehnologia este de asemenea vitala pentru atingerea obiectivelor ESG.
Vestea buna este ca, pe masura ce industria continua sa reinventeze viitorul muncii de birou si modul in care aceasta va afecta cererea, proprietarii si investitorii din intreaga lume isi intensifica eforturile pentru a respecta politicile ESG.
Investitorii adopta din ce in ce mai mult masuri de sustenabilitate in toate etapele ciclului de viata al proprietatii, de la achizitii, la inchiriere si administrarea proprietatii. Numerosi investitori efectueaza analiza due diligence ESG cu privire la achizitiile lor potentiale, introducand noi clauze pentru inchirierea proiectelor imobiliare verzi si adreseaza aplicarea CapEx si OpEx catre management.
 
Pe plan operational, in timp ce cerintele de reglementare sporite reprezinta un factor cheie al adoptarii politicilor ESG pe multe piete, proprietarii stabilesc din ce in ce mai mult strategii si planuri de implementare clare pentru scopurile si obiectivele lor ESG, ceea ce influenteaza modul in care isi gestioneaza activele. Desi masuri precum generarea de energie regenerabila si sistemele de apa reciclata implica investitii initiale semnificative, nu toate acestea necesita o perioada de rambursare pe mai multi ani. Initiativele care vizeaza comportamentul uman si gestionarea deseurilor pot avea un impact considerabil asupra reducerii emisiilor la un cost relativ mic.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter