Pe baza datelor stranse de pe platformele de anunturi de imobiliare pe parcursul anului 2020, expertii OLX Group au analizat impactul pandemiei asupra sectorului imobiliar din tarile in care compania este prezenta. Printre acestea se numara si Romania, in care OLX Group detine Storia.ro, OLX si Autovit.ro.
Analiza s-a concentrat pe trei zone distincte: pret, oferta si cerere, care au fost analizate atat in cazul proprietatilor oferite spre vanzare, cat si in cazul celor spre inchiriere. Datele analizate in Romania au fost agregate de pe platformele Storia.ro si OLX Imobiliare.
Impactul pandemiei asupra evolutiei preturilor
Intre ultimul trimestru din 2020 si primul trimestru al anului, preturile au fost marcate de o crestere cu 5% in cazul apartamentelor de vanzare, in timp ce apartamentele oferite spre inchiriere au avut preturi in scadere cu 3%, o dinamica vizibila in special dupa perioada starii de urgenta. Preturile au evoluat similar si in cazul caselor – daca cele de vanzare au avut un pret mai mare (cu 9%), casele de inchiriat au avut preturi mai mici (cu 6%).
O situatie aparte s-a remarcat in cazul preturilor terenurilor, care au crescut cu 19%, in special dupa starea de urgenta. Pandemia a influentat interesul cumparatorilor fata de terenuri, iar acest lucru a dus la modificari semnificative ale preturilor de-a lungul anului 2020.
In concluzie, proprietatile de inchiriat au fost singurele marcate de o tendinta de scadere, in timp ce preturile proprietatilor de vanzare sunt usor mai ridicate decat inainte.
Impactul pandemiei asupra ofertei de anunturi imobiliare
In 2020 s-a remarcat o crestere a numarului de anunturi noi (publicate pe platforma in perioada la care face referire analiza) si anunturi active (adica toate anunturile active la un moment dat pe platforma - atat anunturile noi, cat si cele mai vechi, a caror valabilitate a fost prelungita) in cazul apartamentelor oferite spre inchiriere. In timp ce anunturile noi au fost mai multe cu 35%, numarul anunturilor active a crescut cu 79% in ultimul trimestru din 2020 comparativ cu primul trimestru al anului. In cazul apartamentelor de vanzare, anunturile referitoare la aceste tipuri de proprietati au stat mai mult pe platformele de imobiliare - cele noi au fost in scadere cu 6%, in timp ce anunturile active au fost in crestere cu 20%.
In cazul caselor, numarul de anunturi noi a scazut cu 8%, in timp ce anunturile active au fost cu 3% mai multe in trimestrul 4 comparativ cu primul trimestru al anului 2020. Numarul de anunturi noi a fost marcat de o scadere semnificativa in cazul terenurilor (-22%), iar cele trei procente de crestere de la nivelul anunturilor active s-au mentinut si in cazul terenurilor.
In concluzie, atat anunturile noi, cat si cele active au fost in crestere pentru apartamentele de inchiriat. In acelasi timp, se poate observa o scadere a numarului anunturilor noi pentru apartamentele de vanzare, case si terenuri, dar si o crestere a anunturilor active pentru aceste categorii.
Impactul pandemiei asupra cererii de pe platformele de anunturi imobiliare
Starea de urgenta a determinat schimbari in ceea ce priveste traficul de pe platformele de imobiliare. Acesta a fost in scadere in perioada lockdown-ului si a reinceput sa creasca dupa aproximativ 4 saptamani, in cazul tarilor europene. Lucrurile au stat similar si in Romania, unde traficul inregistrat pe Storia.ro si OLX Imobiliare a revenit la stadiul de dinainte de pandemie in 7 saptamani de la declansarea starii de urgenta.
„Faptul ca facem parte dintr-o companie globala ne ofera avantajul unei viziuni ample asupra impactului pandemiei in sectorului imobiliar. Analiza datelor din Romania este doar inceputul, pentru ca ne-am propus sa continuam sa facem astfel de analize si sa punem datele intr-un context mai larg, cum ar fi cel european si nu numai. Asa cum putem observa si din datele prezentate, anul acesta a fost unul iesit din comun pentru sectorul imobiliar, in special in perioada starii de urgenta, insa ne-am bucurat sa vedem ca piata din Romania si-a revenit rapid pe aproape toate segmentele si sa observam interesul tot mai mare al romanilor de a avea o proprietate a lor,” a declarat Razvan Voicu, Head of Storia.ro & OLX Real Estate.