RO EN
Coșul este gol

PRIMA CASA devine “O familie, o casa” si are noi reguli de accesare a creditelor

Programul Prima Casa, care a sustint piata rezidentiala din Romania dupa criza din 2008-2009, devine un program social numit “O familie, o casa”, si se va adresa numai persoanelor cu venituri sub un anumit prag. Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea OUG nr. 60/2009 privind unele masuri in vederea implementarii programului “Prima casa” a fost semnat ieri de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis.
Proiectul de lege (PL-x nr. 395/2019) a fost adoptat de Senat in septembrie 2019 si de Camera Deputatilor pe 10 martie 2020. Dupa promulgarea de catre presedinte, devine Legea nr. 40/2020.
Noul program va putea fi accesat de de o persoana singura sau de familiile fara copii cu un venit maxim lunar de 4.500 de lei, in timp ce o familie cu copii poate accesa noul program daca are un venit maxim de 7.000 de lei. Valoarea maxima a locuintei este stabilita la suma de 70.000 de euro, valoarea finantarii garantate fiind de cel mult 66.500 de euro.
In comparatie, programul Prima Casa nu stabilea limite de venituri, iar valoarea maxima a creditului ce putea fi accesat era de 60.000 de euro.
In continuare, prin intermediul “O casa, o familie”, vor putea fi cumparate si locuinte noi si vechi, dar ca noutate, prin noul program va putea fi accesata finantare si pentru construirea unei locuinte.
Proiectul mai prevede si o reducere a ratei dobanzii creditului garantat pentru familiile cu doi sau mai multi copii. Mai mult, o persoana cu handicap poate acum merge la banca pentru a obtine un credit ipotecar prin programul “O familie, o casa”, iar banca va lua in considerare si indemnizatia de handicap, propunandu-i o solutie de finantare potrivita situatiei in care se afla. Creditele destinate achizitiei locuintelor prevazute in program de catre persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil pot fi garantate de catre stat in procent de maximum 100% din valoarea finantarii, exceptand dobanzile, comisioanele si spezele bancare.
Textul integral al legii adoptate de Parlament si promulgate de presedinte ieri, poate fi consultat aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter