Economiile din zona euro si SUA vor inregistra in trimestrul al doilea contractii semnificative, de pana la 30% in raport cu aceeasi perioada din 2019, iar o revenire la nivelul de dinaintea crizei coronavirusului nu va avea loc inainte de sfarsitul lui 2021, a apreciat joi agentia de evaluare Fitch Ratings, citata de Agerpres.
Potrivit Fitch, masurile de carantina introduse in Europa si SUA pentru a incetini raspandirea coronavirusului provoaca o scadere severa a activitatii economice. "Estimam ca, in trimestrul aprilie-iunie, masurile de carantina ar putea reduce Produsul Intern Brut in Uniunea Europeana si SUA cu 7 pana la 8% comparativ cu trimestrul precedent si cu 28% pana la 30% in ritm anual", arata raportul Fitch.
"Aceasta este o prabusire fara precedent a PIB-ului intr-un trimestru in timp de pace si este similara cu ceea ce s-a intamplat in China in primele trei luni ale anului, cand au fost introduse masuri de carantina pentru cetateni iar cea mai mare parte a productiei a fost oprita", sustine agentia de evaluare.
Fitch precizeaza ca, in situatia in care criza sanitara se va reduce in a doua jumatate a anului, am putea asista la o relansare notabila in conditiile in care ridicarea restrictiilor va duce la un salt al activitatii economice. De asemenea, masurile de stimulare ale guvernelor ar putea impulsiona si ele cresterea economica.
"Insa avand in vedere amploarea dislocarii, chiar si in ipoteza unei diminuari a crizei sanitare, nu ne asteptam ca Produsul Intern Brut sa revina la nivelul de dinaintea virusului decat la finele lui 2021", subliniaza Fich. Acest lucru este o consecinta a reducerii investitiilor firmelor, in timp ce somajul raspandit va afecta cheltuielile de consum. Fitch a mai informat ca se asteapta ca rata somajului in SUA sa atinga un varf de 10% in trimestrul al doilea, cand vor fi pierdute 10 milioane de locuri de munca.
Pe ansamblu, Fitch se asteapta ca activitatea economica mondiala sa inregistreze un declin de 1,9% in 2020. PIB-ul SUA ar urma sa se contracte cu 3,3% in 2020, in timp ce economiile din zona euro si Marea Britanie vor inregistra un declin de 4,2% respectiv 3,9%.