Pana la data de 18 martie 2017, circa 8.000 de proiecte in valoare totala de 55 milioane de lei au fost depuse spre finantare prin Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL), potrivit datelor MDRAPFE, ministerul care gestioneaza implementarea programului. Conform datelor oficiale, perioada de depunere a proiectelor s-a incheiat, in perioada urmatoare urmand a incepe evaluarea documentatiilor. Autoritatile intentioneaza sa inceapa semnarea contractelor din luna aprilie 2017.
"Cele peste 8.000 de proiecte contabilizate pana in prezent, depuse spre finantare prin etapa a doua a PNDL, insumeaza peste 55 miliarde de lei. Interesul pentru program este si rezultatul intalnirilor din teritoriu pe care le-am avut in ultimele saptamani. Obiectivul nostru a fost ca primarii sa afle cat mai multe informatii despre posibilitatile de finantare a investitiilor publice pe care ei le au prevazute in planurile locale de dezvoltare. Ne intereseaza sa finantam, din fonduri guvernamentale sau europene, cat mai multe proiecte de calitate", a declarat viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, cu prilejul unei vizite de lucru in judetul Timis.
Conform datelor MDRAPFE, PNDL are alocate, in anul 2017, fonduri bugetare in valoare de 22,2 milioane de euro si credite de angajament de 6,6 miliarde euro (aproximativ 30 miliarde lei) pentru cea de-a doua etapa, care vizeaza 9.500 de obiective de investitii. Programul are o importanta componenta de modernizare a satului romanesc, contribuind, alaturi de programele finantate din fonduri europene, la concretizarea pachetului minim de servicii publice in fiecare localitate din mediul rural - 10S (zece servicii) din domeniile: sanatate, educatie, apa - canalizare, energie termica si electrica, transport, salubrizare, cultura, culte, sport si locuire.
Pentru modernizarea satului romanesc, in programul de guvernare sunt prevazute masuri care vizeaza:
- cresterea procentului de racordare la serviciile de apa de la 77% (in prezent) la 87% (pana in 2020);
- majorarea gradului de racordare la serviciile de canalizare de la 34% (in prezent) la 60% (pana in 2020);
- atingerea tintei de 61% drumuri modernizate (pana in 2020), fata de circa 38% (cat exista in prezent) si 100% scoli cu autorizatie de functionare, pana in 2020;
- cresterea procentului de proprietati ce au cadastru si sunt inregistrate de la 40% (in prezent) la 80% locuinte si 100% la terenuri agricole.