RO EN
Coșul este gol

ANALIZA: Piata constructiilor, in fata celei mai mari cresteri din ultimii zece ani

Piata constructiilor din Romania ar putea inregistra, in 2019, cea mai mare crestere de dupa 2008 si al doilea an de evolutie din ultimii zece ani (dupa plusul din 2015), daca tendinta ascendenta actuala se va mentine pana la finalul anului. Datele statistice disponibile pentru primele noua luni ale acestui an indica o crestere bruta de 27,9% a volumului lucrarilor de constructii fata de aceeasi perioada din 2018, avans care a fost ultima data cunoscut de piata in anul 2008, in plin avand al pietei imobiliare si de constructii. Constructiile de cladiri (atat rezidentiale, cat si comerciale, de birouri si administrative) si-au mentinut trendul ascendent puternic pe tot parcursul anului, datele pentru primele noua luni indicand avansuri de +38,3% la cladirile nerezidentiale si, respectiv, de +32,1% pe piata rezidentiala, ca serie bruta. In ceea ce priveste constructiile ingineresti, unde sunt incluse si proiectele de infrastructura de transport si utilitara, statistica oficiala indica o majorare bruta de +20,1% la noua luni. Pe obiecte de constructii, tot ca serie bruta, au avut loc cresteri ale volumului lucrarilor atat la constructiile noi (+34%), cat si la cele de intretinere si reparatii curente (+22%) si la cele de reparatii capitale (+0,8%).
Faptul ca piata constructiilor traverseaza o perioada deosebit de favorabila este vizibil atat in numarul foarte mare de proiecte implementate (publice si private), dar si in rezultatele foarte bune raportate de companiile din domeniu (producatori/ furnizori, antreprenori, arhitecti) in 2019. OUG nr. 114/2018, desi contestata de unii reprezentanti ai sectorului de constructii, a adus un mare plus in domeniu.
In acest context, cea mai mare problema a sectorului ramane cea legata de lipsa fortei de munca, si calificata si necalificata. Printre dificultati se mentin, totodata, instabilitatea fiscala si legislativa, suprataxarea muncii si productivitatea redusa a sectorului de constructii, in general. Fara personal suficient si productivitate, piata constructiilor nu se poate devolta la reala capacitate. In acest moment, deficitul de lucratori din domeniu este estimat la circa 400.000 de muncitori de catre Federatia Patronatelor Societatilor de Constructii (FPSC).
Conform datelor ARACO, la finele lunii august 2019, sectorul constructiilor din tara noastra angaja aproximativ 391.300 de persoane, numarul acestora fiind cu 1,6% peste nivelul mediu din 2018 si la cel mai mare nivel dupa 2008, cand in constructii au lucrat, in medie, 414.000 de persoane. La acest numar se adauga si ponderea muncii nedeclarate ("la gri" si "la negru"), cota in scadere odata cu adoptarea OUG 114. 
Pentru a face fata lipsei de personal, companiile din constructii apeleaza la salariati din strainatate, printre meseriile cele mai cautate fiind cele de zidar, sudor, dulgher si fierar-betonist. Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Imigrari, in 2018 au ajuns in Romania aproape 2.000 de cetateni straini care si-au obtinut permisul necesar pentru a munci pe plan local in constructii, cei mai multi provenind din Vietnam si Republica Moldova. Primele initiative in sensul recrutarii de forta de munca din afara tarii au inceput sa apara in Romania in urma cu mai bine de cinci ani, dar au luat amploare in ultimii doi ani, ca urmare a cresterii volumului lucrarilor de constructii, cu precadere in 2019. Motivele pentru care angajatorii romani au apelat la aceasta strategie sunt diverse si includ migratia anumitor categorii sociale catre tari mai dezvoltate din vest, scaderea natalitatii, cerintele in schimbare pentru diferite locuri de munca, schimbari dictate de noile tehnologii si incapacitatea sistemului de invatamant de a se plia la nevoile angajatorilor de astazi etc.
O alta problema stringenta pentru sectorul de constructii este reprezentata de inflatia in crestere rapida. Scumpirea materialelor si a fortei de munca din urma majorarilor salariale din 2018 si 2019 a crescut considerabil valoarea lucrarilor de constructii pe metru patrat. Situatia pare, insa, ca este bine gestionata, cel putin in cazul marilor lucrari publice, ale caror costuri de implementare se actualizeaza in mod curent.
In plus, activitatea din sector este afectata de insuficienta procesului de atragere a fondurilor europene (circa 34% din sumele disponibile in perioada de programare 2014-2020 au fost atrase), precum si de sub-bugetarea proiectelor licitate, conditiile impuse de prin caietele de sarcini, receptia lucrarilor executate si recuperarea garantiilor. Mai mult, potrivit constructorilor, esecul relansarii investitionale si amputarea investitiilor la rectificarile bugetare vor amplifica efectele negative in planul mentinerii competitivitatii operatorilor din sector.
 
Noua mare provocare in constructii: gestionarea si mentinerea cresterii
In noul context al pietei locale de constructii, in care se prefigureaza o crestere de peste 20% in 2019, probabil ca marea provocare va fi reprezentata de gestionarea si, mai ales, mentinerea acestui trend favorabil. In 2020 o dezvoltare de o asemenea amploare va fi aproape imposibil de atins, daca tinem cont de faptul ca evolutia din 2019 vine pe fondul unei piete aflate la un nivel minim, dupa mai multi ani de scadere. Totusi, este important ca trendul ascendent din domeniu sa continue, mai ales pentru stabilitatea pietei si ca societatile din sector sa se poata concentra pe investitii si tehnologizare. In contextul problemelor legate de personal si productivitate, o asemenea dezvoltare este foarte dificil de mentinut. Un instrument pe care companiile de constructii il au la indemana ca solutie partiala la problemele de personal este tehnologizarea, atat digitala, cat si la nivel de automatizare a proceselor repetitive. Angajarea de muncitori straini nu este o solutie sustenabila pe termen lung, iar o eventuala reformare a sistemului de invatamant si-ar putea produce primele efecte in peste zece ani de la implementare. In plus, solutiile digitale pentru constructii sunt concepute pentru a reduce pierderile din constructii si a creste productivitatea si rapiditatea in executie.
***

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter