Recent, Parlamentul European (PE) a aprobat propunerea legislativa a Uniunii Europene de a crea o "platforma europeana" ce are drept obiectiv combaterea muncii nedeclarate ("la negru") in statele membre. Platforma va dezvolta cooperarea intre ministerele muncii, sindicatele si asociatiile angajatorilor din tarile membre UE pentru a identifica cele mai bune solutii la o problema care afecteaza economia UE si distorsioneaza piata muncii. Potrivit statisticilor oficiale, economia reprezentata de munca nedeclarata reprezinta 18% din PIB-ul Uniunii Europene (peste 3.300 miliarde euro).
Deputatii au aprobat amendamentele la propunerea legislativa, integrand in text compromisul realizat cu reprezentantii statelor membre in negocierile de anul trecut, cu 619 voturi la 69 si 7 abtineri.
"Munca nedeclarata" inseamna, in general, orice activitate legala prin natura ei, dar care nu este declarata autoritatilor publice, cum ar fi finantele sau inspectoratele muncii. Platforma ar trebui sa incurajeze actiuni practice, efective si transfrontaliere si ar trebui sa dezvolte un sistem solid si eficient de schimb rapid de informatii intre entitatile nationale.
Totusi, platforma nu va interfera cu actiunile proprii ale statelor membre si nici nu va incerca sa armonizeze regulile acestora, se arata in textul propunerii legislative, care mai noteaza ca definitiile relevante si sistemele de reglementare sunt diferite de la un stat la altul.
Obiectivul pe termen lung este sa ajute la imbunatatirea conditiilor de munca si sa integreze lucratorii nedeclarati pe piata muncii. Platforma se va ocupa de toate tipurile de munca nedeclarata.
Fonduri anuale de 2,1 milioane de euro, pentru finantarea platformei
Platforma va fi alcatuita din reprezentanti nominalizati de toate statele membre, maximum patru reprezentanti ai partenerilor sociali cros-sectoriali la nivelul UE, impartiti in mod egal intre organizatiile lucratorilor si angajatorilor (fara drept de vot) si Comisia Europeana. Reprezentantii angajatorilor si lucratorilor, Eurofound, Agentia Europeana pentru Siguranta si Sanatate si Locul de Munca (EU-OSHA), Organizatia Internationala a Muncii si reprezentantii statelor AEE vor fi observatori permanenti.
Platforma se va intalni cel putin de doua ori pe an, iar grupuri specifice de lucru vor fi create pentru diferite aspecte ale muncii nedeclarate. Finantarea estimata anuala pentru platforma este de 2,1 milioane de euro si va proveni din axa PROGRESS a Programului UE pentru Locuri de Munca si Inovatie Sociala (EaSI).
Decizia votata de Parlament trebuie sa fie aprobata oficial de Consiliul de Ministri, urmand a intra in vigoare dupa publicarea in Jurnalul Oficial al UE.
***
Conform datelor Eurofound, dimensiunea economiei muncii nedeclarate este de peste 18% din PIB-ul UE, cu un minimum de sub 8% din PIB in Austria si un maximum de peste 30% din PIB, in Bulgaria. Munca nedeclarata predomina in constructii, dar este raspandita si in serviciile la domiciliu, securitate privata, curatenie industriala, agricultura si in industria hoteliera, restaurante si catering.
In Romania, dimensiunea muncii "la negru" si "la gri" in constructii este apreciata la 50% din intreaga piata.