Proiectul bugetului de stat pentru anul 2018 a fost adoptat, vineri 22 decembrie 2017, de plenul Parlamentului. In favoarea proiectului bugetului de stat au votat 255 de parlamentari, iar 95 au fost impotriva. Tot vineri, Parlamentul a adoptat si proiectul bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2018, cu 255 de voturi pentru si 90 impotriva, informeaza Agerpres.
Proiectul de buget pentru 2018 este construit pe o crestere economica de 5,5%, inflatie medie anuala de 3,1%, curs mediu de 4,55 lei/euro si castig salarial mediu net lunar de 2.614 lei. "Deficitul bugetar (cash) este estimat la 2,97% din PIB, in timp ce deficitul ESA este de 2,96% din PIB, cu incadrare in tinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht", preciza Guvernul, dupa aprobarea proiectului de buget pe 2018, care a fost transmis Parlamentului spre dezbatere si vot pe 6 decembrie.
In buget sunt prevazute venituri estimate de 287,5 miliarde lei, cu 30,9 miliarde lei mai mari fata de 2017, fiind pentru prima data cand PIB-ul Romaniei va depasi nivelul de 200 miliarde euro. "Din cele 30,9 miliarde lei venituri suplimentare, 21,1 miliarde lei vor merge catre bugetul Sanatatii, care va avea o crestere de 17% fata de 2017, bugetul Educatiei, care va avea o crestere de 16%, si bugetul alocat investitiilor, care va avea o crestere de 42%", preciza Guvernul la data aprobarii proiectului de buget.
Totodata, in proiectul de buget sunt prevazute resursele necesare pentru acordarea de vouchere de vacanta pentru toti salariatii din sistemul public, cresterea salariului minim si mediu net in intreaga economie (public si privat) cu 9%, majorarea, de la 1 iulie, a pensiilor cu 10% si a pensiei minime cu 23%.
Fonduri suplimentare pentru investitii
In Comisiile de buget-finante si in plenul Parlamentului, in cadrul dezbaterilor proiectului de buget, au fost adoptate cateva amendamente de suplimentare a bugetelor catorva ordonatori de credite.
La bugetul Ministerului Educatiei a fost admis un amendament care se refera la alocarea sumei de 1,2 milioane de lei pentru reabilitarea Palatului Copiilor din Iasi, precum si a sumei de 400.000 de lei pentru un centru de formare a cadrelor didactice de pe strada Octav Botez din Iasi. Propunerile au fost sustinute de presedintele Comisiei pentru invatamant din Camera Deputatilor, social-democrata Camelia Gavrila.
La bugetul SGG, parlamentarii au admis un amendament de suplimentare de la 110,25 milioane de lei la 115,76 milioane de lei a fondurilor alocate la capitolul "Sprijinirea organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, altele decat cele care primesc subventii de la bugetul de stat".
Bugetul SRR a fost majorat cu 3 milioane de lei pentru asigurarea drepturilor salariale acordate personalului artistic din cadrul Formatiilor Muzicale Radio, iar bugetul Ministerului pentru Romanii de Pretutindeni pe anul 2018 a fost suplimentat cu 3 milioane de lei.