RO EN
Coșul este gol

MFP: Transferul contributiilor va avea aplicabilitate cel putin pana in 2020

In legatura cu ipoteza aparuta in mediul de afaceri cu privire la faptul ca in anul 2018 s-ar putea renunta la transferul contributiilor de la angajator la angajat, Ministerul Finantelor Publice (MFP) precizeaza, in mod oficial, ca „masura privind transferul sarcinii fiscale a contributiei de asigurari sociale si a contributiei de asigurari sociale de sanatate de la angajator la angajat a fost asumata de Guvern prin Programul de guvernare 2017-2020, aprobat prin Hotararea Parlamentului Romaniei nr. 53/2017 pentru acordarea increderii Guvernului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.496 din 29 iunie 2017. Astfel, dorim sa mentionam ca transferul contributiilor este o masura care va avea aplicabilitate cel putin pana in anul 2020, contrar afirmatiilor facute de reprezentantii unor companii de consultanta, care induc in eroare mediul de afaceri, afirmand ca masura isi va inceta aplicabilitatea in anul 2018”.
In sarcina angajatorului ramane doar contributia asiguratorie pentru munca, de 2,25%
Anterior, ministrul Finantelor Publice, Ionut Misa, a explicat ca nivelul contributiilor sociale ce vor fi platite de angajator in 2018 va fi de 2,25% din salariul brut, aceasta cota fiind rezultatul negocierilor cu sindicatele, care au solicitat ca procentul sa fie mai mare. „Procentul de 2,25% care ramane in sarcina angajatorului este rezultatul negocierilor si discutiilor cu sindicatele, care au solicitat sa ramana si in sarcina angajatorului o obligatie la bugetul de stat. Solicitarea sindicatelor era ca acest procent sa fie mai mare. In schimb, dupa analize si calcule, am urmarit sa mentinem cheltuiala angajatorului la acelasi nivel si am introdus un procent mai mic decat cel solicitat de sindicate”, a precizat, in noiembrie a.c., ministrul de resort. Potrivit oficialului guvernamental, procentul se va distribui astfel: o cota de 20% va merge intr-un cont distinct in bugetul de stat, 20% in bugetul asigurarilor pentru somaj, 5% in sistemul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, 40% la Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate pentru concediile medicale si 15% la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, a carui obligativitate este data de o directiva europeana.
Explicand modul in care vor fi distribuite contributiile, Ionut Misa a facut o comparatie intre 2017 si 2018. „Transferul contributiilor a fost un subiect foarte amplu dezbatut, o masura care este prevazuta in programul de guvernare, a fost aprobata in Parlament, a fost trecuta in programul de guvernare al Guvernului Tudose si a fost adusa la indeplinire. In 2017 vorbim de un impozit de 16%, de contributii de 16,5% la salariat si de contributii la angajator de 22,75%. Impreuna, contributiile inseamna 39,25% in 2017. Conform ordonantei adoptate de Guvern (si avizate ulterior in Parlament - n.r.), in 2018 vom avea salariu cu impozit de 10% pe venit si contributii la salariat de 35% (...). De asemenea, ramane in sarcina angajatorului o contributie de 2,25%. In total, se realizeaza o scadere cu doua puncte procentuale a contributiei de asigurari sociale, de la 39,25% la 37,25%", a concluzionat Ionut Misa. Informatii suplimentare, la www.mfinante.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter