Un numar total de 80 de cladiri multietajate incadrate in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public au fost incluse in programul din 2016 privind proiectarea si executia lucrarilor de interventie pentru reducerea riscului seismic. Recent, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) a lansat in dezbatere publica un proiect de Hotarare de Guvern pentru aprobarea programului respectiv. Din totalul celor 80 de imobile propuse, 62 se afla in Bucuresti.
Concomitent, Parlamentul a lansat in dezbatere publica si o propunere legislativa pentru urgentarea consolidarii cladirilor care prezinta un grad ridicat de risc seismic, prin crearea unui fond la nivelul Guvernului cu aceasta destinatie, prin care sa fie simplificata procedura de punere in siguranta a imobilelor. Acesta ar urma sa fie denumit Fondul pentru Cladirile cu Risc Seismic Iminent si va fi gestionat de o comisie denumita Comisia Nationala de Evaluare si Implementare a Programului de Risc Seismic, cu privire la lucrarile de expertiza, proiectare si consolidare, in vederea simplificarii actiunilor de punere in siguranta a fondului existent, care vor fi incluse intr-un plan de interventie numit Programul de Risc Seismic.
Proiectul de lege vizeaza modificarea OG 20/1994 privind masurile pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente. Conform documentului, proprietarii, persoane fizice si juridice, beneficiaza, prin exceptarea de la prevederile legale, de scutirea de taxa privind eliberarea autorizatiei de construire pentru executia lucrarilor de consolidare a constructiilor din proprietate, cu destinatie de locuinta sau cu alte destinatii, precum si de taxa privind timbrul arhitecturii.
Pentru a consulta lista celor 80 de cladiri incluse in programul pentru 2016 al MDRAP, click aici!