Conducerea Asociatiei Europene din Industria Otelului (European Steel Association - EUROFER) arata ca, in iunie a.c., cu prilejul Zilei Europene a Otelului, mai multi operatori importanti din industrie au anuntat ca deruleaza proiecte de cercetare-dezvoltare si inovare, in vederea diminuarii amprentei de carbon, cu o valoare ce depaseste, in total, 10 miliarde euro, informeaza oficialii organizatiei. Aceste investitii se vor derula in urmatorii 10-15 ani si este nevoie de un efort sustinut, multilateral, pentru a le implementa.
„In acest sens, salutam initiativa Horizon Europe 2021-2027, un program ambitios, cu o finantare de 100 miliarde euro, destinat incurajarii procesului de cercetare si inovare, ca succesor al Horizon 2020. Inovarea la scara industriala este o mare consumatoare de capital si Horizon Europe se dovedeste a fi cel mai potrivit cadru de lucru si de finantare pentru a face din proiectele industriale cu impact la nivel demonstrativ o realitate”, a declarat Axel Eggert, director general al EUROFER.
Oficialul organizatiei a mai explicat ca obtinerea unei amprente reduse de carbon in industria europeana a otelului este un demers greu de realizat. „Astazi, procesul de productie a otelului si-a atins limitele tehnice si termodinamice; de aceea, trebuie sa identificam si sa implementam tehnologii cu adevarat revolutionare pentru a reduce si mai mult emisia de gaz cu efect de sera si sa ne respectam angajamentele asumate in vederea indeplinirii obiectivelor climatice ambitioase ale UE”, a adaugat Axel Eggert.
De altfel, EUROFER a identificat cateva cai tehnologice demne de urmat, prezentate in documentul inaintat spre dezbatere membrilor asociatiei si intitulat Towards an EU Masterplan for a Low-Carbon, Competitive European Steel Value Chain. Acest document arata ca folosirea inteligenta a carbonului (Smart Carbon Usage - SCU) si evitarea directa a carbonului (Carbon Direct Avoidance - CDA) au potentialul de a reduce emisiile de CO2 din industria otelului cu pana la 80% fata de nivelul actual. Totusi, tehnologiile implica riscuri, iar asemenea proiecte sunt, in general, sortite esecului.
„Nu se poate inova fara risc si, atunci cand o intreaga industrie se angajeaza in proiecte de cercetare dificile si extrem de scumpe, timp in care activeaza pe o piata foarte competitiva, un efort comun este necesar pentru a reusi. Fara sprijin din exterior, doar pe baza scenariului «business-as-usual», vor exista numai proiecte de cercetare de amploare redusa, putin cunoscute, condamnate sa ramana in sfera unor niveluri joase de perceptie tehnica. De aceea, le solicitam institutiilor UE sa aprobe o initiativa la scara larga - asa-numita Joint Technology Initiative - care sa solutioneze definitiv problema fabricarii de otel cu emisii reduse de bioxid de carbon. Cea mai buna cale de a ne atinge obiectivul comun este aceea de a crea si accesa un parteneriat institutionalizat european, care sa reflecte efortul comun al operatorilor din industrie si factorului politico-legislativ”, a concluzionat directorul general al EUROFER. Informatii suplimentare, la www.eurofer.org