Populatia care lucreaza in strainatate, ce a sustinut, partial, intregul sector al constructiilor in perioada de criza prin investitiile in locuinte noi sau in renovarea celor aflate deja in proprietate mai ales in mediul rural, va reprezenta si in anii urmatori un pol important al acestui sector. Conform unui studiu prezentat la conferinta "Diaspora si antreprenoriatul - factori decisivi pentru economia romaneasca", potentialul de economisire si investitii al celor care lucreaza in strainatate este evaluat la circa 30 miliarde euro. "Am analizat remitentele, dar si economiile si investitiile acestor romani. In cazul remitentelor, este vorba de 7 miliarde de euro, bani care se indreapta catre Romania anual. In ceea ce priveste economiile si investitiile, noi credem ca este vorba de o suma foarte mare, un capital care ar putea fi atras catre tara noastra, respectiv 28 de miliarde euro", a explicat Cristina Dobre, presedintele Fundatiei Lufkin pentru Antreprenoriat si Migratie (FLAME). Reprezentanta FLAME a precizat ca s-a pornit de la estimarea ca cinci milioane de romani traiesc in strainatate, din care 3,5 milioane trimit anual bani in tara.
"Conform EUROSTAT, un roman in Italia castiga net, anual, 19.000 de euro. Am analizat si am ajuns la concluzia ca 9.000 de euro reprezinta cheltuielile curente, prin urmare i-a ramas suma de 10.000 de euro. Din studiul nostru reiese ca un transfer mediu anual este de 2.000 de euro. Deci i-au mai ramas 8.000 de euro care, inmultiti cu 3,5 milioane de trimitatori, ne da un potential total de economii si investitii urias, de 28 miliarde euro, suma care nu este canalizata catre Romania. Pe de alta parte, rudele celor care lucreaza in strainatate primesc, anual, 2.000 de euro si nu aloca toata suma cheltuielilor, un procent se economiseste. Prin urmare se mai strange un potential de economisire de doua miliarde euro. In total, ajungem la suma fabuloasa de 30 miliarde de euro. Trebuie sa gasim strategii pentru a atrage acest potential in Romania", a mai spus Cristina Dobre.
Din studiul mentionat mai reiese faptul ca 64% dintre cei intervievati economisesc, insa doar 18% in conturile din Romania, iar restul de 46% in afara tarii. In plus, 62% dintre participantii la studiu spun ca economisesc pentru afaceri.