RO EN
Coșul este gol

Colliers: Problema investitorilor din piata imobiliara, contextul economic incert

Aproape doua treimi (62%) dintre investitorii imobiliari confirma interesul pentru achizitii de noi proiecte, atat in Bucuresti, cat si in orasele regionale, si sunt in prezent gata sa cumpere in conditii mai bune, avand in vedere noul context economic generat de epidemia de Covid-19, potrivit unui sondaj realizat de Colliers International pe piata investitiilor, in randul a aproape 50 de companii reprezentand fonduri de investitii, dezvoltatori, administratori de active si banci.
Investitorii continua sa arate cel mai mare interes pentru proiectele industriale si logistice, optimismul crescand fata de aprilie, cand Colliers a realizat un sondaj similar. Ponderea respondentilor care afirma ca vor sa inteleaga mai bine situatia inainte de a face o miscare a scazut de la 67% in aprilie la 30% in octombrie. Mai mult, procentul de investitori gata sa „cumpere in conditii mai bune” a crescut de la 23% la 62%. Impreuna cu cresterea interesului pe care Colliers il evalueaza in discutiile constante cu clientii, exista un argument puternic ca activitatea pietei urmeaza o tendinta ascendenta.
„Activele industriale si logistice intra in centrul atentiei pentru investitori, optimismul crescand din aprilie. Perceptia imbunatatita despre proiectele industriale este si mai vizibila atunci cand se face referire la preturile de achizitie, 51% dintre respondenti asteptandu-se la preturi de achizitie mai mari pentru aceste active in anul urmator, in crestere de la 16% in aprilie. Perceptia privind hotelurile si comertul cu amanuntul in urmatoarele 12 luni ramane destul de slaba, in linie cu sondajul anterior. Cu toate acestea, inca vedem unii investitori in cautare de achizitii oportuniste. Continuarea crizei medicale a mentinut perceptia asupra birourilor intr-o zona de reajustare, ceea ce a incurajat o segmentare mai mare intre diferitele tipuri de produse si preturi”, a spus Mihai Patrulescu, Senior Associate Investment Services la Colliers International.
Ponderea participantilor din piata care doresc sa-si extinda portofoliile atat in Bucuresti, cat si in orasele regionale, depaseste cu mult cea a investitorilor care cauta sa vanda, conform unui alt grafic pozitiv din raport. Aproximativ 57% dintre respondentii cu active / focus in Bucuresti cauta oportunitati, la fel si 32% dintre respondentii cu active in orasele regionale.
In ceea ce priveste disponibilitatea finantarii, exista unele imbunatatiri fata de sondajul realizat de Colliers in aprilie, desi majoritatea investitorilor (55%) se asteapta in continuare la o inrautatire pe termen scurt, comparativ cu 74% in sondajul din aprilie. Se remarca, de asemenea, unele imbunatatiri modeste in ponderea raspunsurilor legate de costurile de finantare. Aversiunea bancilor fata de risc ramane o problema potentiala pe termen scurt, evidentiind o piata inca tensionata.
Intre timp, volumele de investitii pe piata imobiliara locala au atins aproape 820 milioane de euro in Romania in primele noua luni ale anului, in crestere cu 45% fata de aceeasi perioada din 2019 si cu 27% mai mult decat in tot anul trecut, reprezentand cele mai bune trei trimestre din ultimul deceniu, din care activele de birouri au reprezentat peste 90%. Desi exista o oarecare inertie, este incurajator faptul ca cele mai mari oferte ale anului - vanzarea portofoliului de birouri NEPI Rockcastle pentru peste 300 de milioane de euro catre AFI Europa si vanzarea Parcului Floreasca catre Fosun / Zeus JV pentru peste 100 de milioane de euro - au fost ambele finalizate in august, in ciuda pandemiei.
O recesiune cu o revenire mult mai rapida
Investitorii inca estimeaza o recesiune cu o revenire mult mai rapida decat cea din 2009, segmentul imobiliar fiind rezistent in acest context. Problema principala a investitorilor din piata imobiliara este contextul economic global incert (51% din raspunsuri), urmat de ingrijorari cu privire la fundamentele Romaniei, cum ar fi dezechilibrele fiscale (40% din raspunsuri) si incertitudinile cu privire la imobiliare in general (38% din raspunsuri). Acestea sugereaza un context destul de dificil pentru derularea tranzactiilor, dar se pare ca preocuparile generale cantaresc ceva mai mult decat problemele specifice ale Romaniei.
„In timp ce in aprilie a existat un consens clar ca in ceea ce priveste valorile mobiliare, atat reprezentarile si garantiile, cat si conditiile de asigurare ar deveni mai dure, lucrurile par sa se mai fi stabilizat acum. De exemplu, in ceea ce priveste asigurarile, 38% dintre respondenti se asteapta la inaspriri, fata de 66% in aprilie, iar pentru reprezentari si garantii 55% se asteapta la inaspriri, fata de 64% in aprilie. Procesul de due-diligence pare sa fi atins si el un nivel mai confortabil si acest lucru este, de asemenea, destul de pozitiv pentru tranzactiile viitoare, potrivit sondajului. In concluzie, avem o piata aflata in modul de revenire, desi sondajul evidentiaza si asa-numita revenire in forma de K, deoarece unele sectoare recupereaza mult mai repede decat altele. Activele industriale sunt castigatoare clare, urmate la distanta de birouri; retailul si hotelurile inca sufera”, a declarat Anca Merdescu (foto), Associate Director Investment Services la Colliers International.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter