Institutul National de Statistica (INS) a comunicat datele cu privire la evolutia sectorului de constructii in martie si primul trimestru din 2020. Statisticile confirma climatul pozitiv din sfera acestui sector intensiv in capital si forta de munca, sustinut de nivelul redus al costurilor reale de finantare si proiectele lansate inainte de incidenta socului pandemiei.
Astfel, conform INS sectorul constructiilor a consemnat un avans de 2.1% luna/luna in martie, evidentiindu-se majorarea constructiilor noi cu 1%.
In dinamica an/an constructiile au accelerat de la 24.6% in februarie la 29.6% in martie, evolutie determinata, in principal, de majorarea reparatiilor capitale cu 77.9% an/an.
De asemenea, lucrarile de constructii noi au consemnat un avans de 14.8% an/an in martie, in ameliorare de la 13.2% an/an in februarie. Pe de alta parte, lucrarile de reparatii curente au decelerat de la 76.3% an/an in februarie la 71.1% an/an in martie.
Din perspectiva analizei pe obiecte de constructii se evidentiaza majorarea lucrarilor de constructii ingineresti cu 56.9% an/an (nivel record). De asemenea, lucrarile de constructii cladiri rezidentiale au accelerat de la 10.3% an/an in februarie la 17.6% an/an in martie.
Pe de alta parte, lucrarile de constructii cladiri nerezidentiale au decelerat de la 12.1% an/an in februarie la 7.1% an/an in martie, cea mai slaba dinamica din ianuarie 2019, evolutie puternic influentata de incidenta pandemiei.
Astfel, in trimestrul I sectorul constructiilor a consemnat un avans de 32.6% an/an, in accelerare de la 26.4% an/an in T4 2019. Se evidentiaza majorarea lucrarilor de reparatii curente cu 75.7% an/an. De asemenea, constructiile noi si lucrarile de reparatii capitale au urcat cu ritmuri anuale de 20.3%, respectiv 51.9%.
Analiza din perspectiva obiectelor de constructii evidentiaza majorarea constructiilor ingineresti cu 53.2% an/an, evolutie determinata de proiectele de investitii publice lansate inainte de incidenta pandemiei.
De asemenea, lucrarile de constructii cladiri rezidentiale au accelerat de la 13.6% an/an in T4 2019 la 21.8% an/an in T1 2020, pe fondul climatului pozitiv din piata fortei de munca (inainte de pandemie), nivelului redus al costurilor reale de finantare si continuarii Programului Prima Casa.
Pe de alta parte, lucrarile de constructii cladiri nerezidentiale au decelerat de la 74.3% an/an in T4 2019 la 17.6% an/an in T1, evolutie puternic influentata de incidenta pandemiei.
Conform estimarilor econometrice elaborate (si sintetizate in ultimul grafic din partea dreapta) sectorul constructiilor a evoluat peste ritmul potential pentru a opta luna consecutiv in martie, evolutie sustinuta de mix-ul relaxat de politici economice.
Ne asteptam ca sectorul constructiilor sa fie motorul economiei in acest an si vedeta ciclului economic care incepe dupa pandemie (si acestui deceniu), intr-o evolutie sustinuta de nivelul redus al costurilor reale de finantare si de potentialul ridicat pentru dezvoltarea infrastructurii critice.