Piata locala a sistemelor de cofrare si esafodaj a inregistrat o scadere de 30% in 2013 fata de nivelul anului anterior, in special din cauza lipsei de continuitate a proiectelor de infrastructura si a reducerii investitiilor straine in constructii, pe fondul unei recesiuni generalizate in estul Europei, potrivit lui Iustin Capatina, directorul general al Peri Romania, companie specializata in proiectarea si furnizarea acestui tip de echipamente. "Valoarea pietei sistemelor de cofrare a fost de 46,78 milioane de lei in 2013, fata de 70,3 milioane de lei cu un an in urma. In 2014 este foarte probabil ca piata sa scada din nou, cu 10% fata de nivelul anului anterior. Speram ca din 2015 cele cateva proiecte de infrastructura anuntate sa fie demarate", a declarat managerul Peri Romania. Potrivit specialistului, in prezent, companiile de constructii nu mai investesc in achizitia de sisteme pentru cofrare, preferand sa le inchirieze, din cauza numarului redus de proiecte si investitii, precum si ca urmare a lipsei de perspective in domeniu. In continuare, echipamentele destinate constructiilor civile raman principalele surse de venit in industrie. "Din oferta companiei noastre, sistemele de cofrare pentru plansee si diafragme sunt si in 2014 cele mai solicitate, dupa ce acestea inregistrasera o pondere de peste 75% din cifra de afaceri in 2013. Raportul dintre inchirieri si vanzari a mai crescut cu 10% in favoarea inchirierilor, fata de anii anteriori", a precizat Iustin Capatina.
Crestere de 9% prognozata pentru 2014
In primele sase luni ale anului in curs, cifra de afaceri a Peri Romania s-a plasat la 6 milioane de lei, pentru 2014 fiind estimate incasari totale de 12,5 milioane de lei, ceea ce ar reprezenta o crestere cu 9% fata de nivelul din 2013. In prezent, compania asigura sisteme de cofrare pentru executia lucrarilor la magistrala de metrou Drumul Taberei, pentru extinderea campusului din cadrul Universitatii Politehnica si multe alte constructii civile. Potrivit datelor Peri Romania, cele mai solicitate sisteme raman cele cu rame metalice pentru diafragme si stalpi, precum si cele pentru plansee. "In continuare, avem drept obiective mentinerea profitabilitatii si a cotei de piata, tinand cont de numarul inca mare de firme furnizoare de sisteme pentru cofrare, de scaderea preturilor si de solvabilitatea multor societati de constructii", a mai spus managerul companiei.
***
Peri Romania este subsidiara locala a grupului german Peri, lider mondial in domeniul sistemelor de cofrare si echipamentelor pentru santier, cu afaceri anuale de circa un miliard de euro. Principalii competitori ai companiei pe piata interna sunt Doka si Hunnebeck. Pentru informatii suplimentare, click aici!