Volumul lucrarilor aflate in desfasurare in primele noua luni din 2015 contureaza premisele unei evolutii ce poate depasi 10% pe piata locala a sistemelor de cofrare, context in care managementul Hunnebeck Romania se asteapta la o majorare de doua cifre a indicatorului de vanzari. Potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice, afacerile companiei s-au situat, anul trecut, la 32,7 milioane de lei, in crestere cu 28,2% fata de nivelul de 25,5 milioane de lei inregistrat in 2013. La inceputul lunii iulie 2014, compania si-a schimbat numele, dupa ce, timp de mai multi ani, a functionat cu denumirea Harsco Infrastructure Romania.
Interviu cu Mircea Albutiu (47 de ani), directorul general al Hunnebeck Romania.
- Ce perspective sunt pe piata sistemelor de cofrare, pe termen scurt si mediu?
- Piata constructiilor, in ansamblul sau, a inregistrat in 2015 cresteri semnificative. Datele statistice disponibile reflecta, in special, dezvoltarea segmentelor de lucrari civile si rezidentiale, dar la avantul pietei din acest an a contribuit si lansarea catorva proiecte de infrastructura de anvergura. Aceasta dinamica pozitiva a lucrarilor de constructii s-a resimtit si la nivelul segmentului sistemelor de cofrare, intrucat a crescut volumul solicitarilor de echipamente tehnice necesare pe santierele din intreaga tara. Perspectivele pentru 2016 - 2020 depind de masura in care se va implementa Master Planul General de Transport existent, de reluarea investitiilor publice si de gradul de concretizare a acestora. Pentru ca piata constructiilor sa continue sa se plaseze pe un trend ascendent, este necesar sa existe investitii substantiale in infrastructura, cu atat mai mult cu cat in cazul lucrarilor rezidentiale si nerezidentiale nu se prevad schimbari importante.
- Ati observat modificari in structura cererii in primele noua luni din 2015?
- Structura cererii nu a diferit foarte mult in 2015, fata de anul precedent, in contextul in care ascensiunea pietei constructiilor s-a bazat mai degraba pe proiecte rezidentiale si civile decat pe cele de infrastructura, in ambii ani mentionati. Hunnebeck Romania a livrat, in ambele perioade, solutii tehnice si echipamente de cofrare si esafodaje atat pentru proiecte civile si rezidentiale, cat si pentru lucrari de infrastructura. Cererea a fost insa mai mare pentru sitemele de cofrare versatile si care pot fi manevrate si manual, cum este sistemul Rasto, special conceput pentru constructia de cladiri de birouri, ansambluri de imobile, hipermarketuri, depozite, dar si pentru executia de statii de epurare si unele lucrari de infrastructura. De asemenea, a crescut cererea si in cazul cofrajelor pentru plansee, cu rama metalica si deosebit de eficiente, din categoria carora face parte sistemul Topec. Totodata, rate ridicate de utilizare se inregistreaza si in cazul sistemelor de cofrare pentru suprafete mari de perete (Manto) sau al echipamentelor care asigura accesul, respectiv desfasurarea lucrarilor la inaltimi mari (turnurile de scara Bosta 70 si consolele CS 240 L).
- Ce obiective ati stabilit, pe termen scurt?
- Ne concentram, in primul rand, pe dezvoltarea unor parteneriate pe termen lung cu clientii, bazate pe incredere si pe o cunoastere cat mai buna a problemelor cu care acestia se confrunta pe santiere. Solutiile pe care le elaboram sunt particularizate pentru fiecare structura si tinem seama atat de specificul santierului, cat si de modul de lucru al clientului. In al doilea rand, pentru viitor, intentionam sa dezvoltam serviciile pe care le punem la dispozitia beneficiarilor (curatare si reparare, consultanta tehnica, asistenta pe santier etc.) si sa ne extindem prezenta in sectorul industrial, unde oferim, servicii de montare/ demontare a schelelor si a sistemelor de acces.