Piata sistemelor de cofrare a inregistrat o crestere de aproximativ 15% in 2015, fata de nivelul din 2014, observandu-se un trend constant ascendent al acestui sector in ultimii ani, potrivit datelor companiei Doka Romania, lider al sectorului local de profil. La evolutia optima au contribuit, in mare parte, relansarea pietei rezidentiale, precum si investitiile private in cladiri comerciale si de birouri. "In prima parte a anului 2016, din cauza alegerilor locale, foarte multe autorizatii de construire au fost amanate. In perspectiva, sunt asteptate mai ales proiecte private, la care se adauga investitiile guvernamentale care prezinta, insa, riscuri de neplata, deoarece nu au fonduri alocate. Marile proiecte de infrastructura sunt aproape inexistente in 2016. Speram, totusi, intr-o crestere a gradului de absorbtie a fondurilor europene, care sa dinamizeze mai mult sectorul constructiilor", a declarat Adina Bucovici, directorul general al Doka Romania.
Potrivit datelor companiei, ponderea majoritara a proiectelor dezvoltate in 2016 este detinuta, in continuare, de segmentele rezidential si nerezidential, segmentul de inchirieri mentinandu-se dominant in raport cu vanzarile din domeniu. "Punem acest fenomen pe seama incertitudinilor referitoare la proiectele ce vor sustine piata in perioada urmatoare, insa si a lipsei de lichiditati de pe piata. Ponderea chiriei scade in cazul proiectelor rezidentiale, unde, de multe ori, se opteaza pentru cumpararea diverselor echipamente si materiale de constructii care se caseaza la inchiderea santierului", a explicat Adina Bucovici.
Potrivit managerului, exista un contrast intre majoritatea firmelor de constructii cu capital autohton - care activeaza in special in sectorul rezidential si care cauta, in principal, solutii ieftine de cofrare - si cele straine sau alte cateva societati locale, care activeaza in alte sectoare din constructii si care constientizeaza mai mult importanta unei solutii complete si eficiente de cofrare, adaptata fiecarui proiect in parte. "In general, firmele straine par sa constientizeze mai bine importanta lucrului in siguranta, impunand folosirea sistemelor de protectie adecvate", a mai spus Adina Bucovici.
Estimari pozitive pentru a doua jumatate a anului in curs
Potrivit datelor publice, Doka Romania a incheiat anul 2015 cu afaceri totale de aproape 34 milioane de lei, in crestere cu 13,8% fata de nivelul de 30 milioane de lei raportat la finele lui 2014, lucrand, in medie, cu 70 de angajati. "O pondere importanta o au angajatii de la depozitele noastre, dar si din departamentele tehnic si de vanzari. Acest lucru subliniaza importanta pe care o acorda firma serviciilor conexe activitatii de vanzare si inchiriere de sisteme de cofrare. Ne dorim sa pastram, in continuare, acelasi standard de calitate a produselor si serviciilor Doka cu care clientii nostri s-au obisnuit", a precizat Adina Bucovici. Trendul ascendent a continuat si in prima jumatate a anului in curs, in primul semestru fiind inregistrat un avans usor al rulajului. Potrivit managerilor Doka, ritmul de crestere se va intensifica in semestrul al doilea, cand este asteptata demararea mai multor proiecte. Din punct de vedere regional, Capitala si intreaga zona a judetului Cluj au generat cele mai importante comenzi, in topul solicitarilor aflandu-se sistemele manevrabile manual.
"In perioada urmatoare, ne-am propus cresterea cotei de piata, corelata cu gradul de dezvoltare a pietei. Am inceput, inca din anii anteriori, sa adaptam sistemele de cofrare existente la cerintele si specificul local. Avem deja in plan sa includem in portofoliul nostru cateva sisteme noi, adecvate pietei locale de profil. Vor fi disponibile atat sisteme de cofrare pentru proiecte rezidentiale, cat si produse si servicii realizate in cooperare cu alte firme, care sa vina in sprijinul societatilor de constructii. Ne propunem sa oferim solutii sigure, complete si adaptate cerintelor fiecarui proiect in parte", a explicat Adina Bucovici.
Doka Romania este subsidiara locala a grupului austriac Umdasch, companie cu vanzari anuale de peste 1,2 miliarde euro.