Intr-un raport extins prezentat recent investitorilor institutionali, managerii Wienerberger au aratat ca, din punct de vedere al incasarilor, la nivel de grup, in primul trimestru a.c., corporatia si-a stabilizat rulajul, in pofida provocarilor, dar s-a evidentiat si ca profitul operational EBITDA a ramas satisfacator, in raport cu faptul ca intervalul ianuarie-martie al anului in curs a fost destul de problematic pentru Wienerberger, remarcandu-se un declin vizibil al cererii pe pietele-tinta.
Comentand rezultatele respective, Heimo Scheuch, CEO al grupului austriac, a subliniat: „Primul trimestru din 2023 a insemnat o perioada in care conditiile macroeconomice au fost extrem de provocatoare, dar stabilizarea indicatorilor financiari ce denota performanta Wienerberger – si anume incasarile, ce au ajuns la 1,052 miliarde euro (fata de 1,157 miliarde euro in T1 2022) si EBITDA, care s-a plasat la 206,3 milioane de euro (comparativ cu 228,3 milioane de euro in trimestrul corespunzator al anului trecut) ne incurajeaza sa aplicam in continuare strategia generala de afaceri ce are efecte pozitive, numeroase proiecte fiind dezvoltate in ceea ce priveste inovarea si digitalizarea. Astfel, am reusit din nou sa avem o expansiune organica, in pofida declinului pietelor-tinta, pe care le-am depasit ca performanta. Abilitatea Wienerberger de a administra in mod optim orice fel de criza – si cu precadere asemenea provocari economice ca in prezent – poate fi atribuita transformarii organizatiei intr-un furnizor de solutii sistemice inovatoare si sustenabile pentru constructii noi, ecologice, respectiv pentru reabilitarea celor existente, precum si in ceea ce priveste managementul apei. In ceea ce priveste tendintele actuale, remarcam insa, ca tendinte pentru intregul an 2023, o continuare a declinului numarului lucrarilor de locuinte noi (-15% in Europa si -20% in America de Nord), a numarului lucrarilor de renovare (-3% atat in Europa, cat si in SUA si Canada), dar si a investitiilor in infrastructura, in cadrul majoritatii pietelor-tinta, ceea ce inseamna ca trendul descendent va fi persistent, pe fondul unei intensificari a inflatiei preturilor. Pozitionandu-ne, totusi, optim pentru a ne urma calea dezvoltarii, pentru intregul an financiar in curs estimam ca ne vom indeplini tintele propuse – si anume atingerea unui nivel al EBITDA ajustat mai mare de 800 milioane de euro”.
Tocmai aceste tendinte, vizibile mai ales in zona de est a continentului, au facut ca afacerile in regiunea Europa de Est sa se diminueze cu -14% in intervalul de referinta, la circa 300,9 milioane de euro, cu un indice EBITDA ce a ajuns la 59 milioane de euro (-30%). Cresterea masiva a ratei dobanzilor, cu precadere la creditele ipotecare si degradarea ampla a economiilor din zona est-europeana, respectiv nivelurile uriase ale inflatiei au avut ca efect diminuari ample ale volumului lucrarilor de constructii noi si renovari. In ceea ce priveste productia de tubulatura, costurile de finantare in crestere au un impact extrem de negativ asupra investitiilor in infrastructura de management al apei. Luand masuri de adaptare cu efect imediat, cum ar fi ajustarea capacitatii de productie a fabricilor sale, corporatia Wienerberger a fost capabila sa-si diminueze prompt cheltuielile operationale si sa contracareze aceasta situatie.
Pentru anul 2023, managerii Wienerberger se asteapta la rate de inflatie foarte ridicate pe pietele specifice intregului grup si la o continuare a tendintei de crestere a costurilor de finantare, initiate in anul precedent. In conditiile in care creditele ipotecare devin tot mai scumpe, conducerea Wienerberger anticipeaza o noua scadere a numarului de autorizatii de construire eliberate pentru constructiile noi. Preturile ridicate la energie vor duce din nou la o focalizare asupra lucrarilor de renovare cladirilor, in special in ceea ce priveste reabilitarea acoperisurilor. Aceasta tendinta va fi sustinuta de programe publice de stimulare (Green Deal al UE si diverse initiative nationale), precum si de reglementari mai stricte care vizeaza cresterea eficientei energetice. Prin urmare, Wienerberger se asteapta la o activitate continua si animata pe segmentul renovarilor si la o stabilizare a pietei, in general. Pe segmentul de infrastructura, sunt previzibile o cerere atenuata si schimbari in activitatea de proiectare, ca urmare a cresterii costurilor de finantare.
Strategia dovedita a fi viabila, de cumparare a energiei in avans, cu livrare la termen, va fi continuata la nivelul intregului grup. Pentru exercitiul financiar actual, 93% din volumele de gaz natural necesare functionarii au fost deja asigurate. Se asteapta ca programul Self-Help in curs de desfasurare al Wienerberger, care vizeaza cresterea veniturilor si a eficientei, sa aduca o contributie la venituri de 45 de milioane de euro in 2023. In pofida unor rezultate mai modeste pe pietele tinta si a concurentei sporite, inflatia costurilor aferente Wienerberger, anticipata sa fie de cel mult 9% pentru anul in curs, urmeaza sa fie acoperita prin gestionarea stricta si proactiva a diferitelor categorii de cheltuieli si a marjelor de profit.
In decembrie 2022, Wienerberger Group si-a anuntat intentia de a prelua parti semnificative de actiuni ale Terreal Group, un furnizor european de succes de solutii inovatoare pentru acoperisuri si sisteme solare. Conform planului, tranzactia urmeaza sa fie incheiata in a doua jumatate a anului 2023 si este supusa aprobarii autoritatilor de concurenta si respectarii masurilor corective impuse de obicei la o tranzactie de aceasta natura.
Pentru exercitiul financiar 2023, managerii companiei se asteapta, asa cum s-a mai afirmat, la o performanta buna in actualul context de declin economic si isi confirma obiectivul de a genera un indicator EBITDA mai mare de 800 de milioane de euro. Asteptarile privind castigurile EBITDA nu iau in considerare rezultatele generate de achizitia planificata a Terreal Group. Informatii suplimentare, la www.wienerberger.com