Wienerberger Romania, subsidiara locala a grupului austriac cu acelasi nume, estimeaza mentinerea afacerilor locale din 2013 la nivelul anului anterior, dupa ce in 2012 a fost inregistrata o tendinta similara celei din 2011. Potrivit datelor publicate pe portalul Ministerului Finantelor Publice, producatorul local de caramida a realizat, in 2011, o cifra de afaceri de 118 milioane de lei (circa 26,8 milioane de euro), fiind lider al pietei locale de profil. Compania este prezenta in Romania din anul 1998, efectuand investitii totale de circa 75 milioane de euro pentru realizarea a trei fabrici de caramida, localizate in Gura Ocnitei (judetul Dambovita), Sibiu si Tritenii de Jos (judetul Cluj). La inceputul anului trecut, firma a anuntat ca va aloca 22 milioane de euro pentru constructia celei de-a patra fabrici a grupului, in judetul Iasi, insa proiectul a fost amanat din cauza supracapacitatii de productie existente pe piata. In general, echipa Wienerberger Romania, condusa de Corneliu Fecioru, afiseaza un optimism moderat in ceea ce priveste activitatea din acest an, evolutia domeniului fiind dependenta de mai multi factori externi, cum ar fi contextul macroeconomic, fluctuatia preturilor la utilitati, stabilitatea politica si impactul crizei din zona euro asupra economiei Romaniei.
In ritmul actual, este nevoie de 200 de ani pentru inlocuirea fondului de locuinte
Avand in vedere stocul de locuinte existente, cele cateva milioane de apartamente construite intre anii 1960-1980 (cand a contat numai viteza de executie si nu calitatea), precum si faptul ca nivelul celor 42.500 de locuinte finalizate in anul 2012 situeaza Romania la o medie construita de doua locuinte noi la o mie de locuitori (de doua ori mai putine fata de media europeana), Corneliu Fecioru arata ca este nevoie de peste 200 de ani pentru a inlocui fondul construit de unitati locative. "O regula nescrisa pe care toate statele membre UE o accepta si pare a fi o referinta in innoirea stocului de locuinte este faptul ca durata medie de utilizare a unei case se situeaza la circa 100 de ani. Aceasta ar insemna ca in Romania sa se construiasca de doua ori mai multe locuinte fata de nivelul actual, respectiv peste 80.000 de unitati pe an, ceea ce ne-ar aduce intr-o stare de normalitate. Acesta este si potentialul real al pietei materialelor de zidarie. Exista, insa, doua realitati care ne tin departe de aceasta normalitate, respectiv lipsa de finantare si neincrederea populatiei, ce evita sa aloce fonduri pentru constructia unei case", a explicat oficialul Wienerberger.
Tendinta de apropiere a activitatilor tuturor companiilor Wienerberger in Romania
Din grupul Wienerberger fac parte producatorul de pavele Semmelrock, furnizorii de tubulatura din material plastic si ceramica Pipelife si Steinzeuk Keramo - detinute integral de grupul din Austria, precum si producatorul de sisteme de acoperisuri Tondach, in cadrul caruia Wienerberger controleaza 50% din titluri. La nivel international, raportarile financiare elaborate de grup includ si rezultatele companiilor afiliate, o tendinta de «apropiere» a activitatilor subsidiarelor fiind inregistrata si la nivel local. Un prim pas este reprezentat de mutarea birourilor Semmelrock in cladirea in care functioneaza deja Wienerberger Romania. "Cu siguranta vom lucra mai aproape unii de altii in viitor. Nu se pune deocamdata problema unei fuziuni, dar aceasta este posibila pe termen lung", a precizat Corneliu Fecioru. La inceputul anului 2013, grupul Wienerberger a finalizat procedurile de preluare a companiei Pipelife, integrata in divizia de tubulatura si sisteme de pavare a grupului, impreuna cu Steinzeug-Keramo si Semmelrock Group. In ansamblu, anul trecut vanzarile Wienerberger au consemnat o crestere de 23%, pana la 2,35 miliarde euro, datele disponibile pentru intervalul octombrie-decembrie 2012 indicand, de asemenea, o evolutie optima, de 40%, pana la 611 milioane de euro. Pentru exercitiul financiar in curs, conducerea holdingului si-a propus sa inregistreze o majorare substantiala a cifrei de afaceri si profitului.
Un reportaj complet referitor la activitatea Wienerberger in Romania poate fi lecturat in editia anuala TOP Agenda Constructiilor, disponibila la sfarsitul lunii aprilie 2013.