Compania Romfracht, cel mai important producator de fibre metalice din Romania, cu o capacitate de 2.800 de tone pe luna, estimeaza o crestere de circa 25% a afacerilor din acest an, pana la 28 milioane de euro. In 2014, societatea a raportat vanzari de 22,7 milioane de euro, superioare nivelului de 20,8 milioane de euro inregistrat in 2013. Sediul Romfracht este situat in Cernica, unde firma detine o zona industriala cu o suprafata totala de 24.000 mp, din care 8.300 mp reprezinta aria construita. Cladirea principala de birouri are 1.600 mp, la care se adauga depozite de logistica, birouri secundare si linii de productie ce ocupa aproape 7.000 mp.
Interviu cu Florin Florian (49 de ani), directorul departamentului de fibre si betoane, din cadrul Romfracht. Managerul are o experienta de 17 ani pe piata materialelor de constructii.
- Cum se va dezvolta piata locala de fibre metalice si din polipropilena in perioada urmatoare?
- In sfarsit, dupa mai multi ani, armarea dispersa cu fibre nu mai este o enigma in Romania. Fibrele metalice sau din polipropilena sunt folosite la scara nationala in toate segmentele de constructii. Suntem lideri incontestabili in acest domeniu la nivel national si nu oferim pietei numai fibrele, ci si modalitatile de utilizare a acestora, suport in alegerea tipului de fibre in functie de proiect, precum si calculul de dozaj aferent aplicatiilor. Anul 2014 a reprezentat, pentru aceasta piata, o perioada constanta, fara cresteri spectaculoase in constructiile de platforme industriale, centre de retail etc., context in care consumul s-a situat, in medie, la circa 800 de tone de fibre pe luna (atat metalice, cat si din polipropilena). Anul trecut, piata locala a fibrelor utilizate in constructii s-a situat la un nivel valoric de 45 milioane de euro si, din cauza conjuncturii politice nefavorabile dezvoltarii segmentului de constructii, consider ca activitatea din 2015 se va mentine in limitele celei din 2014. Varfurile de consum apar doar ca urmare a investitiilor straine si nu sunt sustenabile pe termen lung.
- Ce obiective aveti in acest an?
- Pentru 2015 ne-am propus sa investim in productie. Vom extinde capacitatile de trefilare a sarmei si vom monta o noua linie de productie a fibrelor din polipropilena. Pentru ca aceste investitii au ca termen de finalizare inceputul lunii iunie, speram ca efectele sa fie vizibile pe piata incepand cu luna august a acestui an. Vom oferi, astfel, in continuare, solutii complete pentru pardoseli, de la armare pana la durificatoare de suprafata si sigilanti. Marele atu al armarii disperse este reducerea costurilor specifice cu pana la 40%, metoda devenind tot mai preferata de constructori, in detrimentul plasei sudate, in toate proiectele.
- Care sunt principalele proiecte la care lucrati in prezent?
- Avem foarte multe proiecte in lucru si, pe langa centrul comercial Mega Mall, ce se afla in constructie pe Soseaua Pantelimon din Bucuresti, putem aminti spatiile de retail de tipul hipermarketurilor, precum si foarte multe centre industriale, logistice etc. Este important sa facem cunoscuta importanta armarii disperse si economiile sustenabile ce decurg din aplicarea acestei tehnologii. Alegerea fibrelor nu se face in mod aleator, ci se determina in functie de aplicatie si specificul fiecarui proiect in parte.