RO EN
Coșul este gol

PLASTICS EUROPE: Crestere a gradului de utilizare a izolatiilor poliuretanice

Un material care a inceput sa fie tot mai des utilizat pentru izolarea termica este spuma poliuretanica speciala, care poate fi folosita pentru orice tip de lucrare. Practic, singura conditie impusa de acest material este data de mediul de aplicare, izolatia putand fi realizata numai la o temperatura mai mare de 5°C. Poliuretanul (PU) reprezinta denumirea generica a unei grupe diverse de spume compuse din polimeri sau materiale plastice. Structura chimica a acestui material consta intr-o retea de celule in forma de dodecahedron (figura geometrica cu 12 fete), care au caracteristici de expandare. Proprietatile spumelor poliuretanice pentru izolatii depind de compozitia chimica si de grosimea peretilor celulelor, de densitatea materiei prime si de concentratia din membranele celulare. Cel mai important avantaj al utilizarii acestui material este flexibilitatea. Spumele poliuretanice rigide pot fi realizate cu ajutorul unor utilaje mobile si puse in opera imediat, insa pot fi constituite si in panouri sau blocuri de dimensiuni mai mari si folosite ulterior ca sistem izolator. Potrivit companiei de cercetare a pietei PlasticsEurope, in 2009 la nivel global s-au produs 12,1 milioane de tone de poliuretan, din care 4,2 milioane de tone in Europa. Totodata, in intreaga lume s-au fabricat 3,2 milioane de tone de spuma poliuretanica, din care productia europeana a insumat circa un milion de tone. Pentru realizarea spumelor poliuretanice sunt necesare trei materii prime de baza: isocianat, polioli si apa. Pentru eficientizarea procesului chimic se utilizeaza diversi catalizatori si stabilizatori chimici, precum si alti aditivi suplimentari ce duc la obtinerea unor produse cu diverse proprietati specifice (de colorare, ignifugare, antistatice etc.). Circa 95% din cantitatea de petrol in stare bruta rafinat in industria petrochimica este destinata fabricatiei de combustibil, in timp ce diferenta de 5% se foloseste in vederea productiei unei varietati de alte materiale, printre care si compusi de polioli si isocianati, principalele materii prime utilizate in productia de poliuretan.
Cei mai importanti producatori de spume poliuretanice rigide din Europa sunt Recticel (Belgia), Kingspan (Irlanda) si Den Braven, respectiv EcoTherm (Olanda), urmate de Bauder (Germania), Celotex (Marea Britanie), Efisol (Franta), Pureen (Germania) si Quinn (Irlanda).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter