RO EN
Coșul este gol

IPCC: Interes sporit pentru programele de reabilitare termica, pe plan global

Incalzirea si conditionarea aerului in cladirile de locuinte constituie operatiuni care insumeaza aproximativ 40% din consumul de energie in societatea moderna, o mare parte a acestor resurse putand fi salvata printr-o izolare termica eficienta. Conform Grupului Interguvernamental privind Schimbarile Climatice (IPCC), din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), emisiile de dioxid de carbon (CO2) provenite de la cladiri se vor intensifica, in urmatoarele doua decenii, cu peste 50%, daca nu se vor lua masuri de eficientizare a consumului casnic. In acest sens, programele nationale de reabilitare termica pot avea o contributie decisiva la atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor de CO2, generand economii de pana la 75% in ceea ce priveste cheltuielile energetice ale cladirilor. In acelasi timp, legislatia europeana ce reglementeaza standardele comunitare referitoare la eficienta energetica are ca principal obiectiv diminuarea consumului cu 20%, pana in 2020. Statele membre vor trebui sa-si adapteze normele ce reglementeaza lucrarile de constructii, astfel incat toate imobilele executate incepand cu anul 2020 sa dispuna de standarde inalte din punct de vedere al eficientei energetice. Potrivit unor calcule efectuate de specialisti, fondurile necesare implementarii programelor de modernizare termica in perioada 2011-2020 insumeaza aproximativ 114 miliarde euro.
Pierderile de energie sunt cauzate de izolatia deficitara a cladirilor
Prin modificarea legislatiei, se creeaza, astfel, premisele dinamizarii intregii activitati a pietei de constructii si domeniilor conexe. In noua sa forma, directiva EPBD prevede faptul ca imobilele de utilitate publica trebuie sa reprezinte exemple pentru celelalte lucrari, astfel incat toate cerintele stipulate sa fie indeplinite, in cazul acestora, pana la sfarsitul anului 2018. O alta problema aflata in discutie este aceea a cladirilor existente, care sunt, in prezent, raspunzatoare de cele mai mari pierderi, din cauza gradului deficitar de termoizolare. In acest sens, s-a decis impunerea respectarii unui nivel minim de exigente si pentru aceste constructii (prag maxim obligatoriu pentru valoarea coeficientului de transfer termic), care va putea fi obtinut prin inlocuirea ansamblurilor de tamplarie cu modele performante, izolarea termica a acoperisurilor si instalarea de sisteme de termoficare ce functioneaza cu energie regenerabila. Expertii europeni estimeaza ca - doar prin aplicarea proiectului de reabilitare a fatadelor - vor putea fi create minimum 500.000 de noi locuri de munca. Astfel, pana sfarsitul anului 2020, toate imobilele noi vor avea un consum minim de energie, aceasta urmand a proveni - in mare parte - din surse regenerabile. Pentru a stimula masurile legate de eficienta energetica, se va asigura o finantare partiala din bugetul UE. Directiva face parte dintr-un pachet legislativ mai amplu, avand ca subiect eficienta energetica. Problemele existente pe piata internationala a constructiilor, referitoare la emisiile de gaze cu efect de sera/CO2, ce amplifica fenomenul de incalzire globala, precum si diferitele initiative ale guvernelor statelor din intreaga lume vor stimula, fara indoiala, piata izolatiilor in urmatorii ani.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter