Producatorul franco-elvetian de ciment LafargeHolcim, cu vanzari anuale de peste 200 de milioane de euro in Romania prin intermediul subsidiarei Holcim (Romania), a inregistrat o crestere importanta a vanzarilor realizate in 2017 in tara noastra, datorita oportunitatilor din sectorul constructiilor rezidentiale. Conform raportului anual al grupului, afacerile din Romania, Polonia si Rusia au avut contributii puternice la vanzarile din Europa, care au inregistrat o majorare de 2% fata de nivelul din 2016, pana la 7,16 miliarde euro.
"In ansamblu, pietele din Europa au inregistrat o crestere economica solida, in pofida incertitudinilor legate de Brexit, care au afectat negativ operatiunile din Marea Britanie. In tarile din zona continentala, LafargeHolcim a inregistrat evolutii importante atat in Occident, mai ales in Franta, in timp ce in Europa de Est activitatea din domeniul constructiilor a fost puternica, mai ales in Romania si Polonia, care au beneficiat de cresteri semnificative ale cererii din sectorul constructiilor rezidentiale", se arata in raportul anual al LafargeHolcim.
Din punct de vedere cantitativ, livrarile de ciment din Europa au ajuns la 42,8 milioane de tone, dupa o crestere de 3% fata de nivelul din 2016. Volumul vanzarilor de agregate a fost de 125,2 milioane de tone anul trecut, dupa o crestere usoara, cu 1,2% fata de 2016, in timp ce vanzarile de betoane s-au redus cu 0,5%, pana la 18,2 milioane de metri cubi.
De la inceputul acestui an, la conducerea operatiunilor europene ale grupului LafargeHolcim se afla managerul roman Marcel Cobuz (47 de ani), care a ocupat anterior functia de CEO al companiei in Maroc si este parte a echipei LafargeHolcim din anul 2000.
In Romania, subsidiara Holcim detine doua fabrici de ciment, in Campulung si Alesd, o statie de macinare, 13 statii ecologice de betoane, trei de agregate, doua de lianti speciali si terminale de ciment in Bucuresti, Turda si Roman. Compania are aproximativ 800 angajati la nivel national si a incheiat anul 2016 cu afaceri totale de aproape 220 de milioane de euro avand o capacitate totala de procesare a cimentului de 5,7 milioane de tone anual.
Crestere de 3%-5% a vanzarilor, estimata pentru 2018
La nivel de grup, LafargeHolcim a raportat venituri totale nete de 26,13 miliarde euro, in scadere nominala cu 3% fata de nivelul din 2016, dar in crestere cu 4,7% la o baza de raportare ajustata, comparativa. Vanzarile totale de ciment s-au plasat la 209,5 milioane de tone (-10,2%), cele de agregate au cumulat 278,7 milioane de tone (-1,4%), iar cele de btoane au scazut cu aproape 8%, pana la 50,6 milioane de metri cubi.
Pentru 2018, conducerea grupului estimeaza o crestere de 3%-5% a veniturilor nete, in contextul unei majorari a profitului operational (EBITDA) de 5%, la nivel comparativ (LFL).