Gabriela Grigori
Functia/Institutia: director de dezvoltare resurse si comunicare, Habitat for Humanity Romania;
Experienta profesionala: peste 10 ani in comunicare, vanzari si dezvoltare de proiecte in telecomunicatii, constructii si sectorul non-profit.
Habitat for Humanity reprezinta o miscare crestin-ecumenica, non-profit, dedicata eliminarii conditiilor improprii de locuit si lipsei de adapost din intreaga lume, fondata in urma cu 36 de ani in SUA. Actualmente, organizatia are 2.050 de filiale in 80 de tari de pe toate continentele, a ajutat mai mult de 2,5 milioane de familii si a construit si reabilitat peste 500.000 de case. La nivel national, institutia este reprezentata din 1996, prima filiala a Habitat for Humanity in Romania (HFHR) fiind deschisa la Beius, in judetul Bihor. In cei 16 ani de activitate, organizatia s-a extins la nivel national, avand filiale si in Cluj, Suceava, Bacau, Arges, Prahova, Dolj si un birou la Bucuresti. Institutia a asistat prin programe de constructii/reabilitari 2.381 de familii (ajutand peste 8.000 de persoane), iar prin activitatea de raspuns la dezastre desfasurata inca din 2005 au fost construite 479 de case noi si renovate alte 792. Partenerul strategic al HFHR este Fundatia Vodafone Romania, iar printre sponsorii traditionali se numara Lafarge, Porsche Romania, Petrom, Fundatia Timken, Lindab, Europharm Distributie, Royal Bank of Scotland, BCR, BRD, Millenium Bank, Saint-Gobain Glass si Rigips, Kronospan, Xella, Gealan, Consolis, Gebuder Weiss, Western Union si Whirlpool.
- Ce necesitati de locuire exista in Romania?
- Conform rapoartelor Eurostat, 5 milioane de locuitori din tara noastra traiesc in conditii severe de saracie, iar un milion de persoane nu au incalzire, apa potabila sau conditii minime de igiena. De asemenea, 41,2% din populatie nu dispune de baie sau dus, 55,3% fiind cota celor din locuinte suprapopulate (in timp ce media europeana este de 17,8%), iar 28,6% din populatia tarii se confrunta cu deteriorarea severa a mediului locativ. Acestea sunt categoriile carora ne adresam si in viata carora vrem sa aducem o schimbare. HFHR construieste case unifamiliale si multifamiliale, renoveaza locuinte pentru orfani, centre pentru persoane cu dizabilitati si alte categorii vulnerabile.
- Ce tip de programe desfasoara Habitat for Humanity in Romania?
- In prezent, pe langa activitatea traditionala de constructie a caselor noi, dezvoltam si alte tipuri de programe din domeniul locuirii, impreuna cu partenerii nostri. Astfel, in acest an, am initiat proiectul «Protejeaza-ti caminul, pregateste-ti comunitatea!», prin care vizam reducerea riscurilor la dezastre si dezvoltarea comunitara. De asemenea, sprijinim initiativa Prispa, prin intermediul careia un grup inter-disciplinar de tineri specialisti lucreaza la un proiect inovator de casa solara. Un alt obiectiv pe care il avem in vedere este «Casa Mihail», care consta in realizarea unei locuinte protejate pentru dezinstitutionalizarea unor persoane cu dizabilitati din judetul Giurgiu. Totodata, derulam un proiect de conectare la reteaua de apa a peste 100 de familii cu venituri reduse din judetul Dolj.
- Cum se pot implica companiile pentru sustinerea activitatii HFHR?
- Firmele din Romania pot sprijini activitatea HFHR prin voluntariat cu angajatii, care poate fi inscris in programe de tip «teambuilding». Alaturi de noi, salariatii companiilor pot face parte dintr-un proiect national sau pot fi voluntari la nivel local, unde firma este direct implicata. Nu sunt necesare abilitati speciale insa, lucrand alaturi de colegi si viitorii proprietari, angajatii vor dobandi cunostinte avansate privind cooperarea si comunicarea, isi vor manifesta respectul si fidelitatea fata de companie si vor ajuta personal la construirea locuintei unei familii nevoiase. Pe langa voluntariat, avem mare nevoie de sprijin financiar, care ne ajuta sa ne mentinem si sa ne dezvoltam programele, precum si de ajutor cu materiale de constructii. De asemenea, ii asteptam sa ne contacteze pe toti cei care doresc sa afle mai multe detalii despre activitatea noastra; le vom arata ce facem si cum rezultatele muncii noastre genereaza schimbari majore in bine.