Vanzarile de ciment realizate in Romania de grupul german HeidelbergCement au crescut in 2016 din punct de vedere cantitativ, in timp ce preturile de comercializare a produselor s-au inscris pe un trend general de scadere. Conform raportului financiar preliminar al companiei, vanzarile de agregate si betoane din tara noastra s-au redus, in 2016, atat cantitativ, cat si valoric. "In Romania, am inregistrat, totodata, o crestere importanta a marjei profitului (EBITDA), datorita, in special, optimizarii costurilor variabile si mentinerii unui nivel redus al cheltuielilor cu energia", se arata in raportul citat.
In ansamblu, cifra de afaceri raportata de HeidelbergCement pentru anul 2016 in intreaga regiune a Europei de Nord si de Est (unde sunt incluse si rezultatele subsidiarei din Romania), s-a plasat la 2,48 miliarde euro, in crestere cu 10% fata de nivelul din 2015 si in conditiile unui indicator EBITDA de 461 milioane de euro (+14,5%). Din punct de vedere cantitativ, livrarile totale de ciment din regiune au cumulat 25,38 milioane de tone (+4,7%), cele de agregate au depasit 38 milioane de tone (+10,8%), iar vanzarile de betoane au totalizat 6,3 milioane de metri cubi (+8,7%). La o baza de raportare trimestriala, rulajul total derulat de HeidelbergCement pe pietele din nordul si estul Europei in intervalul octombrie-decembrie 2016 s-a plasat la 658 milioane de euro, in crestere cu 12,3% fata de aceeasi perioada a lui 2015.
La nivel de grup, producatorul german de ciment a inregistrat vanzari totale de 15,2 miliarde euro anul trecut, in crestere cu 13% fata de nivelul anului anterior, in timp ce profitul operational a ajuns la 2,9 miliarde euro (+13%). Cantitatea totala de ciment comercializata de grup anul trecut a ajuns la 103,8 milioane de tone (+28%), vanzarile de agregate s-au majorat cu 9%, pana la 272 milioane de tone, cele de betoane au cumulat 42,5 milioane de metri cubi (+16%), iar livrarile de asfalt au ajuns la 9,37 milioane de tone (+3%).
In ultimul trimestru din 2016, vanzarile totale ale HeidelbergCement au cumulat 4,2 miliarde euro, in crestere cu 25% fata de aceeasi perioada din 2015, vanzarile de ciment ajungand la 31 milioane de tone, dupa o majorare de 50%.
Crestere economica de 3,4% la nivel global, estimata pentru 2017
Fondul Monetar International (FMI) a indicat, intr-un raport din luna ianuarie 2017, o crestere economica globala de 3,4% in acest an, favorizata in special de evolutia accelerata din SUA si de pe pietele emergente, in pofida mentinerii tendintei de incetinire a cresterii economice din China. Riscurile globale s-au intensificat in 2016 fata de anul anterior. Riscurile geopolitice sunt legate, in special, de conflictele din Orientul Mijlociu si din estul Ucrainei, in timp ce principalele riscuri macroeconomice sunt conectate mai degraba cu scumpirea energiei si cresterea inflatiei.
"Avand in vedere estimarile pozitive referitoare la economia mondiala in 2017 si pozitionarea geografica avantajoasa a companiei noastre, suntem increzatori in viitor. In acelasi timp, suntem constienti de riscurile macroeconomice, in special de cele legate de cresterea preturilor si inflatie. Astfel, in 2017 ne vom concentra pe integrarea in structura companiei a activelor preluate de la Italcementi si pe contracararea efectelor rezultate in urma inflatiei", a declarat Berndt Scheifele, CEO al grupului HeidelbergCement.