Economia Romaniei isi continua trendul ascendent in 2016, dar lipsesc inca proiectele majore de infrastructura, potrivit datelor prezentate de producatorul german de ciment HeidelbergCement in raportul semestrial al companiei, la capitolul legat de activitatea subsidiarelor din regiune. "Cele mai mari cresteri ale livrarilor cantitative de ciment au fost inregistrate in Norvegia, Romania si Ucraina. In ceea ce priveste vanzarile de agregate, in Suedia, Romania si Ucraina s-au consemnat reduceri usoare ale cantitatilor comercializate", se arata in raportul citat.
Astfel, graficul care indica evolutia vanzarilor din prima jumatate a anului in curs, publicat de grupul german, arata, pe langa evolutia semnificativa a livrarilor cantitative de ciment, scaderi importante de preturi. In ceea ce priveste afacerile cu agregate si betoane, sunt indicate reduceri atat cantitative, cat si la nivelul preturilor.
Rezultatele din Romania sunt incluse, de la inceputul anului in curs, in grupa Europa de Nord si de Est - Asia Centrala, divizie ce a inregistrat o crestere de 11%, depasind pragul de un miliard de euro al afacerilor. Din punct de vedere cantitativ, vanzarile de ciment si clincher din regiune s-au situat la 10,5 milioane de tone (+4,6%), cele de agregate au ajuns la 13,9 milioane de tone (-3%), iar cele de betoane s-au majorat cu 11,4%, la 2,8 milioane de metri cubi.
La nivel de grup, vanzarile totale raportate pentru primul semestru al acestui an s-au stabilizat la nivelul de 3,6 miliarde euro, inregistrat in aceeasi perioada din 2015, in timp ce venitul operational s-a majorat cu 8%, la 601 milioane de euro.
HeidelbergCement detine in tara noastra 7 cariere si 7 balastiere de agregate localizate in 12 judete, cu un numar total de peste 1.000 de angajati. Compania mai administreaza, la nivel national, trei fabrici de ciment (la Tasca, Fieni si Chiscadaga) si 19 statii de betoane, avand un rulaj anual mediu de circa 200 milioane de euro.