RO EN
Coșul este gol

HEIDELBERGCEMENT: Crestere anuala de peste 2% a vanzarilor locale de ciment

Vanzarile de ciment realizate de grupul german HeidelbergCement in Romania au crescut cantitativ cu mai mult de 2% in 2017 comparativ cu nivelul din 2016, in timp ce preturile de comercializare a produselor s-au majorat usor, cu pana la 2%, conform datelor incluse in raportul anual preliminar al companiei.
"Cererea s-a datorat mai ales trendului pozitiv din sectorul constructiilor rezidentiale, favorizat de conditiile meteorologice optime din ultima parte a anului trecut. In Romania continuam sa ne concentram pe optimizarea costurilor", se arata in raportul citat.
In ceea ce priveste livrarile de agregate din tara noastra, HeidelbergCement a raportat o scadere de peste 2%, cauzata mai ales de lipsa proiectelor de infrastructura. In plus, preturile practicate s-au redus cu pana la 2%.
Indicatorii prefigureaza o crestere anuala a afacerilor realizate de grupul german in Romania in 2017 comparativ cu nivelul din 2016, cand compania a inregistrat un rulaj total de 825 milioane de lei (+10,2% fata de 2015). HeidelbergCement Romania detine trei fabrici de ciment, situate la Tasca, Fieni si Chiscadaga, 21 de statii de betoane, 7 cariere si 5 balastiere de agregate. Compania are aproximativ 1.000 de angajati (ciment, betoane, agregate, transport & logistica, combustibili alternativi).
In intreaga regiune a Europei de Nord si de Est si din Asia Centrala, livrarile anuale de ciment si clincher au cumulat 25,9 milioane de tone, in crestere cu 2% fata de nivelul din 2016. Evolutii importante au fost raportate de subsidiarele din zona nordica, in special datorita proiectelor de infrastructura din Norvegia si a constructiilor de locuinte din Suedia. Vanzarile din Europa de Est s-au dezvoltat, de asemenea, favorabil, mai ales datorita sectoarelor rezidentiale din Romania si Polonia, dar si cererii in crestere din Bulgaria. Dimpotriva, vanzari in scadere au fost raportate de subsidiarele din Rusia si Ucraina, dar o parte din rezultat a fost compensata de majorarile de preturi. Livrarile regionale de agregate au crescut cu peste 3,8%, ajungand la 52,2 milioane de tone, iar cele de betoane au sporit cu 9,1%, pana la 6,9 milioane de metri cubi. In ansamblu, veniturile totale raportate in regiune au crescut, nominal, cu 5,2%, pana la 2,8 miliarde euro.
 
Estimari pozitive pentru 2018
La nivel de grup, HeidelbergCement a inregistrat, in 2017, o majorare de 2,1% a veniturilor, pana la 17,2 miliarde euro, la o baza de raportare comparabila.
Pentru 2018, in contextul estimarilor de crestere economica globala de 3,9% conform FMI, conducerea grupului HeidelbergCement se asteapta la o majorare a vanzarilor conforma evolutiei economice mondiale. Astfel, in zona euro este asteptata mentinerea trendului de recuperare post-criza si o dezvoltare robusta pe piata cimentului. Se mentin, insa si incertitudinile legate de Brexit si de dezvoltarea din Marea Britanie. In Europa de Nord se estimeaza o crestere solida, iar in Europa de Est se anticipeaza o continuare a cresterii vanzarilor, favorizata, printre altele, de demararea proiectelor finantate din fonduri europene prin programele operationale 2014-2020. Totodata, situatia economica din Rusia si Kazahstan s-a imbunatatit dupa cresterea cotatiei petrolului, in timp ce mentinerea crizei din estul Ucrainei va influenta, in continuare, negativ, afacerile din aceasta parte a tarii. Pe pietele asiatice, conducerea HeidelbergCement estimeaza o intensificare a concurentei, dar si cresteri datorate mai ales proiectelor de infrastructura din Indonezia, Tailanda, Malaiezia si India. Evolutii pozitive vor fi inregistrate si in Australia si pe pietele din Africa.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter