Vanzarile de ciment realizate de grupul german HeidelbergCement in Romania au crescut cantitativ cu mai mult de 2% in 2017 comparativ cu nivelul din 2016, in timp ce preturile de comercializare a produselor s-au majorat usor, cu pana la 2%, conform datelor incluse in raportul anual preliminar al companiei.
"Cererea s-a datorat mai ales trendului pozitiv din sectorul constructiilor rezidentiale, favorizat de conditiile meteorologice optime din ultima parte a anului trecut. In Romania continuam sa ne concentram pe optimizarea costurilor", se arata in raportul citat.
In ceea ce priveste livrarile de agregate din tara noastra, HeidelbergCement a raportat o scadere de peste 2%, cauzata mai ales de lipsa proiectelor de infrastructura. In plus, preturile practicate s-au redus cu pana la 2%.
Indicatorii prefigureaza o crestere anuala a afacerilor realizate de grupul german in Romania in 2017 comparativ cu nivelul din 2016, cand compania a inregistrat un rulaj total de 825 milioane de lei (+10,2% fata de 2015). HeidelbergCement Romania detine trei fabrici de ciment, situate la Tasca, Fieni si Chiscadaga, 21 de statii de betoane, 7 cariere si 5 balastiere de agregate. Compania are aproximativ 1.000 de angajati (ciment, betoane, agregate, transport & logistica, combustibili alternativi).
In intreaga regiune a Europei de Nord si de Est si din Asia Centrala, livrarile anuale de ciment si clincher au cumulat 25,9 milioane de tone, in crestere cu 2% fata de nivelul din 2016. Evolutii importante au fost raportate de subsidiarele din zona nordica, in special datorita proiectelor de infrastructura din Norvegia si a constructiilor de locuinte din Suedia. Vanzarile din Europa de Est s-au dezvoltat, de asemenea, favorabil, mai ales datorita sectoarelor rezidentiale din Romania si Polonia, dar si cererii in crestere din Bulgaria. Dimpotriva, vanzari in scadere au fost raportate de subsidiarele din Rusia si Ucraina, dar o parte din rezultat a fost compensata de majorarile de preturi. Livrarile regionale de agregate au crescut cu peste 3,8%, ajungand la 52,2 milioane de tone, iar cele de betoane au sporit cu 9,1%, pana la 6,9 milioane de metri cubi. In ansamblu, veniturile totale raportate in regiune au crescut, nominal, cu 5,2%, pana la 2,8 miliarde euro.
Estimari pozitive pentru 2018
La nivel de grup, HeidelbergCement a inregistrat, in 2017, o majorare de 2,1% a veniturilor, pana la 17,2 miliarde euro, la o baza de raportare comparabila.
Pentru 2018, in contextul estimarilor de crestere economica globala de 3,9% conform FMI, conducerea grupului HeidelbergCement se asteapta la o majorare a vanzarilor conforma evolutiei economice mondiale. Astfel, in zona euro este asteptata mentinerea trendului de recuperare post-criza si o dezvoltare robusta pe piata cimentului. Se mentin, insa si incertitudinile legate de Brexit si de dezvoltarea din Marea Britanie. In Europa de Nord se estimeaza o crestere solida, iar in Europa de Est se anticipeaza o continuare a cresterii vanzarilor, favorizata, printre altele, de demararea proiectelor finantate din fonduri europene prin programele operationale 2014-2020. Totodata, situatia economica din Rusia si Kazahstan s-a imbunatatit dupa cresterea cotatiei petrolului, in timp ce mentinerea crizei din estul Ucrainei va influenta, in continuare, negativ, afacerile din aceasta parte a tarii. Pe pietele asiatice, conducerea HeidelbergCement estimeaza o intensificare a concurentei, dar si cresteri datorate mai ales proiectelor de infrastructura din Indonezia, Tailanda, Malaiezia si India. Evolutii pozitive vor fi inregistrate si in Australia si pe pietele din Africa.