RO EN
Coșul este gol

GENERAL BETON va investi in constructia a doua noi statii de betoane

Compania General Beton, filiala locala a grupului italian Tonon, estimeaza o crestere cu 3% a cifrei de afaceri in acest an, fata de nivelul de 20 milioane de euro realizat in 2012. Pe plan local, compania detine noua statii de betoane, cu o capacitate totala de un milion de metri cubi pe an. Cea mai recenta unitate a fost inaugurata anul trecut la Timisoara, in urma unei investitii de 1,3 milioane de euro. General Beton are, in prezent, 160 de angajati, iar din punct de vedere al livrarilor, cererea din Capitala reprezinta circa 30% din vanzarile totale.
Interviu cu Aurel Enuc, directorul general al companiei General Beton.
 
- Care sunt principalele obiective stabilite pentru perioada urmatoare?
- In acest an avem in vedere deschiderea a doua noi statii de betoane, in zonele din centrul si sudul tarii. O unitate va fi realizata in Constanta, unde avem deja terenul achizitionat si toate avizele necesare de la autoritatile locale. Despre cealalta investitie pot spune doar ca va viza regiunea din centrul tarii. De asemenea, pe termen lung ne-am propus cresterea mobilitatii companiei, prin achizitia de utilaje si echipamente pentru a putea oferta proiecte care dispun de finantare in toata tara si a asigura servicii rapide si de calitate.
 
- Pentru ce proiecte furnizati materiale de constructii?
- Cresterea vanzarilor de beton estimata pentru anul in curs se va datora, preponderent, livrarilor pentru cea de-a doua etapa a proiectului Zephyr din Constanta, investitie realizata de Enel Green Power. De asemenea, vom mai asigura necesarul de beton pentru constructia soselei de centura a Sibiului, pentru ansamblurile rezidentiale Edenia (faza a doua), Optima si La Fantana, precum si pentru executia centrului de afaceri West Gate. Am castigat multe licitatii, insa, din pacate, proiectele nu dispun de finantare. Situatia investitiilor din Romania este destul de dificila, desi, in domeniul energiilor regenerabile, investitorii beneficiau de facilitati suplimentare in comparatie cu alte tari. Era unul dintre putinele programe care functionau la parametri optimi, insa declaratia unui reprezentant al Guvernului, conform careia ar urma sa se renunte la aceste beneficii, a generat o stare de expectativa si in acest domeniu. Aceste incertitudini duc la amanarea investitiilor. De exemplu, Enel Green Power a decis sa intarzie inceperea lucrarilor la Zephyr 2, prevazuta initial in martie 2013, noul termen fiind stabilit pentru luna iunie.
 
- Ce cantitate de beton livrati anual in aceste conditii?
- Din punct de vedere cantitativ, in 2012 am livrat aproximativ 380.000 de metri cubi, in crestere cu aproximativ 20% fata de nivelul din 2011. Pentru 2013 estimam, insa, mentinerea acestui volum de beton comercializat. Nu suntem adeptii cotelor de piata, asa cum se pozitioneaza cei trei mari producatori de ciment prin diviziile proprii de betoane, fiind orientati cu precadere pe profitul pe care il generam. Astfel, am inregistrat cresteri ale profitului operational in ultimii doi ani, prin reasezarea business-ului la noile cerinte de piata. Totusi, in general sunt semnale negative, care vin si din marile tari europene, chiar si din Franta si Germania.
 
- Precizati principalele probleme pe care le intampinati in desfasurarea activitatii.
- Viitorul depinde, in mare masura, de clasa politica si de atitudinea acesteia fata de investitii. Trebuie deblocate marile proiecte de infrastructura, prin parteneriate public-private. Inchiderea santierului de la metroul din Drumul Taberei reprezinta o eroare grava a autoritatilor, care afecteaza cu precadere locuitorii unui intreg cartier si apoi furnizorii de materiale de constructii. O alta mare problema este reprezentata de livrarile «la negru». Acest tip de concurenta neloiala a luat o amploare incredibila in 2012, ponderea practicilor respective pe piata de profil majorandu-se cu peste 20% in aceasta perioada. Astfel, se impune efectuarea unor controale mai riguroase pe santiere, chiar si la nivelul celor de mici dimensiuni.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter