Vanzarile de ciment realizate de producatorul irlandez CRH in ultimul trimestru al anului trecut in Romania s-au revigorat semnificativ, grupul incheind anul cu un plus estimat la 2%-5% fata de nivelul din 2016, dupa o scadere raportata in primele noua luni din 2017. "Vanzarile din Romania au inregistrat un avans usor anul trecut fata de nivelul din 2016, in contextul in care piata locala a fost afectata de conditiile meteorologice nefavorabile din primul trimestru si de incetinirea anticipata a activitatii din domeniul constructiilor de drumuri. Activitatea s-a revigorat semnificativ in ultimele trei luni din 2017, cand vanzarile de ciment au crescut puternic. Profitul operational din Romania a sporit, de asemenea, datorita efectelor pozitive ale majorarilor de preturi, dar si ca urmare a initiativelor de imbunatatire a performantelor", se arata in raportul anual al companiei.
Subsidiara locala a grupului, CRH (Ciment) Romania a raportat o cifra anuala de afaceri de 815,6 milioane de lei (179,3 milioane de euro) si un profit net de 87,12 milioane de lei. La nivel national, CRH detine fabrici de ciment la Medgidia si la Hoghiz, o statie de macinare la Targu Jiu, precum si o retea de terminale de ciment, cariere, balastiere, depozite de agregate si statii de betoane pe intreg teritoriul tarii.
La nivel de grup, CRH a inregistrat o crestere de 2% a vanzarilor din 2017, pana la 27,6 miliarde euro, in contextul unui profit operational (EBITDA) de 3,3 miliarde euro (+6%, nominal), reflectand dinamici diferite in cazul regiunilor si diviziilor de activitate. In Europa, vanzarile s-au majorat cu 1% fata de nivelul din 2016, dar livrarile cantitative de ciment s-au majorat cu 2%, datorita mai ales revigorarii activitatilor de constructii de pe pietele-cheie. Rezultatele pozitive din tari precum Irlanda, Franta, Polonia si Finlanda au fost contracarate de scaderi consemnate in Elvetia si Marea Britanie.
In America de Nord, in pofida problemelor cauzate de calamitatile naturale din 2017, afacerile s-au mentinut stabile in SUA, fiind raportate evolutii medii de 3% la nivelul diviziilor regionale.
In Asia, evolutia economica din Filipine a generat rezultate foarte bune, cererea provenita din segmentul constructiilor de cladiri (rezidentiale si nerezidentiale) mentinandu-se puternica si compensand reducerea dinamicii activitatii din infrastructura. O evolutie importanta a fost inregistrata si in India, in timp ce reducerea cererii din sectorul constructiilor din China a avut un impact negativ la vanzarile din regiune, efect comensat, insa, de majorarile importante ale preturilor produselor.
In 2018, conducerea CRH se asteapta la continuarea revigorarii economice din Europa, ce va sustine un nivel solid al cererii de materiale de constructii la nivelul tuturor pietelor din regiune. In America de Nord si Asia se estimeaza o stabilizare a veniturilor anuale la nivelul din 2017.